Hlavní obsah

Zámek, o nějž se tahá Praha s Babišem, marně hledá nájemce

Je libo zámeček? Za 750 tisíc měsíčně ho nikdo nechce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Areál na Veleslavíně měl jít do dražby za 382 milionů korun. Hlavní město by jej ale údajně chtělo využít.

Článek

Měla to být druhá největší státní aukce v historii. Zámeček Veleslavín s přilehlým parkem a dalšími budovami měl jít koncem listopadu do aukce s vyvolávací cenou 382 milionů korun. Proti plánu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který nepotřebný majetek státu spravuje, se ale postavilo nové vedení pražského magistrátu. Prý by chtělo kulturní památku získat pro sebe.

Než se vyjasní, za jakých podmínek a zda vůbec má pro památkově chráněný areál město využití, snaží se majetkový úřad najít nájemce, aby stát neplatil desítky tisíc měsíčně za ostrahu budovy zbytečně. Jenže zatím marně. Do výběrového řízení, v němž stát nabízel krátkodobý pronájem za 750 tisíc měsíčně bez energií, se podle zjištění Seznamu nepřihlásil nikdo.

„Budeme vyhlašovat druhé výběrové řízení,“ potvrdil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Podle informací Seznamu bude výběrové řízení vyhlášeno tento pátek. Požadované nájemné by mělo být nižší, zhruba o třetinu. Přesto bude zřejmě složité někoho nalákat. Doba, na niž si unikátní objekt postavený v 18. století pro císařovnu Amálii, v němž se později léčila například Charlotte Masaryková, je dost neurčitá. Nemovitost si lze totiž pronajmout jen do té chvíle, než se rozhodne o jeho převodu novému vlastníkovi.

A to není jisté, kdy bude a kdo jím bude. Ministerstvo kultury původní souhlas s aukcí stáhlo poté, co Praha projevila o areál zájem. Státní úřad jí ho ale nemůže převést bezúplatně. Takové rozhodnutí by případně musela udělat vláda. Musela by tak po Praze žádat odhadní cenu, která převyšuje 320 milionů korun.

Premiér Andrej Babiš přišel s návrhem, že by stát mohl zámek s městem směnit za pozemky v Letňanech v hodnotě asi 350 milionů, na nichž by mělo vyrůst nové úřednické městečko za několik miliard korun. To se ale novým vládcům Prahy nelíbí. Podle nového primátora Prahy Zdeňka Hřiba město nestojí o to, aby vznikla na jeho území vládní čtvrť, která s koncem pracovní doby osiří.

Druhou variantou je, že ministerstvo kultury opět dá souhlas s odprodejem a ÚZSVM dá zámeček opět do dražby. Jak lukrativní nemovitost vypadá se můžete podívat ve videu nahoře.

Mimochodem dosud stát pronajímal areál zdravotnické společnosti Canadian Medical Care. Vzhledem k tomu, že firma využívala jen samotný zámeček a ne přilehlý areál, činilo měsíční nájemné 210 tisíc korun.

Byznys

Magazín o byznysu a s byznysmeny vysíláme každý všední den ve 14:00 a v repríze ve 21:30 (v pátek v 18:15). Najdete ho také na webu Televize Seznam.

Reklama

Doporučované