Hlavní obsah

Zámek Slatiňany chce letos otevřít malou expozici o muzeu koní

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek ve Slatiňanech chce zmodernizovat hipologické muzeum, která zde bylo otevřeno v roce 1950. Pro expozici bude ale nutné opravit prostory v severním křídle a znovu instalovat podle nového libreta vystavené předměty.

Článek

Muzeum je už delší dobu nepřístupné, pro letošní sezonu chce alespoň otevřít drobnou expozici ve dvou místnostech v přízemí. „Měla by návštěvníkům představit, jak to tu vypadalo po válce a v 50. letech a kdo za myšlenkou stál. Bude to takové retro muzeum,“ uvedl kastelán Jaroslav Bušta. K vidění budou staré fotografie a předměty navozující atmosféru původního muzea koní. Promítat se budou také historické filmy o koních, které byly převedeny do digitální podoby.

O vznik hipologického muzea se zasloužil zvláště vysokoškolský profesor a předního český hipolog František Bílek, který se proslavil úspěšnou regenerací plemena starokladrubských vraníků a zejména koně Převalského.

Budoucí prostory v severním křídle musí nejdříve podstoupit restaurátorské průzkumy. Teprve poté bude možné přikročit ke stavebním úpravám. Náklady a harmonogram si Bušta netroufá odhadovat.

Zámek v současnosti reviduje sbírky a připravuje nové popisy předmětů. V depozitářích má velké množství obrazů, historických grafik a sošek s tematikou koní, dostihů a loveckých výjevů. Uchovává také řemeslné výrobky týkající se chovu koní či sedla z různých šlechtických sbírek. Jsou tu sedla barokní až po 20. století, nebo ta, která nasbíral kníže František Kinský na svých cestách kolem světa začátkem 20. století.

Zámek ve Slatiňanech se po třech letech rozsáhlé rekonstrukce otevřel vloni v květnu. Kromě oprav fasád s původními barvami, oken, dveří, zámecké brány byla ve své původní podobě obnovená venkovní lodžie při západním křídle, která byla zbourána v 50. letech minulého století. Místnosti v přízemí východního křídla se proměnily například na návštěvnické centrum.

Do dřívějšího stavu se z velké části vrátil i zámecký park a jeho vegetace. Obnovy se dočkalo i dětské hospodářství, dříve veřejnosti nepřístupné. Sloužilo ke vzdělávání a hrám malých šlechticů, měli poznat hodnotu práce a peněz. Bylo jakousi zmenšeninou venkovského statku, děti se tam staraly o zvířata i záhony, ale také si mohly hrát.

Reklama

Doporučované