Hlavní obsah

Zámek Slatiňany je kvůli natáčení filmu do konce října uzavřen

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek ve Slatiňanech na Chrudimsku je od pondělí do konce října pro návštěvníky uzavřen. Důvodem je natáčení celovečerního česko-slovenského filmu Služka, jehož režisérkou je Mariana Čengel Solčanská.

Článek

Film Služka slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské se bude téměř celý točit na zámku ve Slatiňanech, interiéry proto budou až do konce října pro návštěvníky uzavřeny. Veřejná zahrada bude dál přístupná a oplocená zámecká část jen v době, kterou umožní harmonogram natáčení, který se často mění.

„Děj filmu se z velké části odehrává v interiérech jednoho domu, který v tomto případě představuje zámek Slatiňany. Filmový štáb a návštěvníci tady zároveň být nemohou,“ uvedl kastelán Jaroslav Bušta.

Podle Česko-slovenské filmové databáze ve snímku podle předlohy Hany Lasicové účinkují například Dana Droppová, Vica Kerekes, Zuzana Mauréry, Aňa Geislerová, Karel Dobrý a Cyril Dobrý. Diváci by ho měli vidět zřejmě v roce 2021.

Zámek se zahradou ve Slatiňanech byl v předchozích dvou letech rekonstruován za více než 134 milionů korun, otevřen byl na konci května. Národní památkový ústav nechal opravit fasády, vyměnit okna a dveře zámecké budovy, upravit místnosti v přízemí východního křídla pro víceúčelové využití. Přibyly prvky zahradní architektury či venkovní lodžie, která byla zbourána v 50. letech minulého století. Vzniklo rovněž bezbariérové návštěvnické centrum. Obnoveno bylo dětské hospodářství, soubor roubenek určených pro výchovu a vzdělávání šlechtických dětí. Při revitalizaci zámeckého parku bylo vysazeno 300 stromů a obnoven jižní parter se záhony.

Provoz zámku je nově celoroční, mimo sezonu si lidé budou moci projít zimní prohlídkový okruh. Interiéry v přízemí zámku budou přístupné v zimních měsících každý čtvrtek až sobotu. Podle Bušty se možná budou vstupenky na prohlídky prodávat on-line, aby byl počet návštěvníků pod kontrolou.

Reklama

Doporučované