Hlavní obsah

Zámek v Čechách pod Kosířem slaví 200. výročí narození Mánesa

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku si v sobotu připomene letošní 200. výročí narození českého malíře, ilustrátora, grafika a jednoho z nejvýznamnějších představitelů českého romantismu Josefa Mánesa.

Článek

Výročí malíře, který je s tímto zámkem úzce spjat, návštěvníkům připomene speciální kastelánská prohlídka, přednáška, malířský workshop či autorská divadelní hra. Zámek chtěl jeho výročí návštěvníkům připomenout již v květnu, oslavy však musel kvůli pandemii koronaviru odložit, řekl ČTK kastelán Martin Váňa.

„Původně jsme měli oslavy naplánovány na 1. květen, tehdy však vrcholila všechna opatření kvůli koronaviru a zámek nebyl otevřen ani veřejnosti. Akce jsme proto odložili na Dny evropského dědictví na 12. září. Program čítá kastelánskou prohlídku po stopách Josefa Mánesa, přednášku o malíři ve vztahu k našemu zámku a divadlo v zámecké oranžérii, které je již vyprodané,“ uvedl kastelán. Akce k oslavám 200. narození malíře předznamenal uplynulou sobotu také koncert ve velkém sále zámku s názvem Mánesovy obrazy v hudbě.

Jednomu z nejslavnějších českých malířů, který na zámku léta pobýval, bude v sobotu věnován také malířský workshop v zámeckém parku, který se uskuteční od 10:00 do 13:00. Akce podle kastelána nejsou hromadného charakteru, takže se do opatření kvůli koronaviru vejdou bez problémů. Omezení se dotkne pouze představení autorské divadelní hry s názvem Obrázky ze života Josefa Mánesa s kapacitou 120 lidí. „Tam lidé bohužel budou muset jít s rouškami. Jsme rádi, že to alespoň v nějaké podobě můžeme odprezentovat,“ doplnil kastelán.

Připomínkou letošního výročí na zámku je také jeden z nejslavnějších obrazů Josefa Mánesa Švadlenka, který je ozdobou letošní návštěvnické sezony. Dílo z poloviny 19. století zapůjčila zámku Národní galerie v Praze, na Moravě se obraz objevil naposledy zhruba před půl stoletím. Po ukončení sezony se obraz spolu s ostatními díly ze zámku vrátí do Prahy.

Mánes na zámku v Čechách pod Kosířem pobýval mezi lety 1849 až 1870, pojilo ho přátelství se šlechtickým rodem, který zámek vlastnil. Jeho spjatost s památkou návštěvníkům připomínají dvě expozice, jedna je v Mánesově altánu v zámeckém parku a věnuje se jeho pracím s lidovou tematikou, druhá část otevřená loni je instalovaná v zámeckých interiérech a je zaměřena na Mánesovu tvorbu určenou pro jeho šlechtické mecenáše. Zámek má také sbírku čtrnácti Mánesových maleb, které vznikly přímo na zámku nebo v souvislosti s jeho zdejším pobytem.

Reklama

Doporučované