Hlavní obsah

Zámek v Holešově otevře interaktivní výstavu Poznávej se

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na zámku v Holešově na Kroměřížsku bude od 21. května k vidění výstava Poznávej se.

Článek

Návštěvníkům interaktivní formou představí, jak fungují lidské smysly a jak člověka klamou, sdělila dnes ČTK mluvčí Městského kulturního střediska v Holešově Dana Podhajská. Výstava, která vznikla v libereckém vědecko-zábavním centru iQLandia, potrvá do 6. září.

Podle kurátorky Nikol Holubové v sobě moderní výstava kombinuje hru, zábavu i poučení. „Zahrnuje 47 exponátů, které jsou přímo určené k vyzkoušení, vyřešení nebo soutěžení. K dispozici jsou proškolení lektoři,“ uvedla Holubová. Instalace výstavy začne v pondělí.

Liberecké centrum iQLandia zajišťuje ročně takových výstav několik, většinou trvají dva týdny až měsíc. „Holešov bude několikaměsíční výjimka,“ řekl ČTK ředitel iQLandie Pavel Coufal. Do rozpočtu centra přináší zápůjčky ročně zhruba půl milionu korun, čtvrtinu z toho ale představují náklady spojené s instalací. Podobné aktivity pomáhají vylepšit hospodaření centra, letos jsou ale předjednané výstavy podle Coufala kvůli koronavirové pandemii většinou zrušené nebo odložené. „Společnosti vyčkávají na další vývoj situace,“ dodal.

Návštěvníci si na výstavě budou moci vyzkoušet například Braillovo písmo a 3D otisk těla, změřit si sílu stisku ruky nebo si posedět na hřebících jako fakír. „Všechny exponáty doplňuje nápověda i vysvětlení, proč věci fungují, jak fungují. Dotýkat se exponátů proto bude přímo přikázáno. Hlavní myšlenkou výstavy je podnítit zájem zejména mladé generace o technické obory a v duchu Komenského hesla ‚škola hrou‘ je vtáhnout do světa přírodních věd, aktivovat hravost a tvořivost,“ uvedla Podhajská.

Výstava bude otevřená denně kromě pondělí, vždy od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. V jejím provozu budou podle pořadatelů platit hygienická opatření daná nařízením vlády.

Už nyní je na chodbě v prvním patře zámku k vidění přes 200 dětských obrázků věnovaných 400. výročí úmrtí svatého Jana Sarkandera, který v Holešově působil. V arkádách zámku si pak zájemci mohou prohlédnout 35 fotografií cestovatele Milana Cahy věnovaných tvářím lidí, krajině a zvířatům Indonésie. Obě výstavy jsou volně přístupné podle otevírací doby zámku.

Reklama

Doporučované