Hlavní obsah

Zámek v Telči kvůli opravám nabízí jen jeden prohlídkový okruh, ubudou i akce

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na státním zámku v Telči je kvůli pokračujícím opravám přístupný jen jeden ze tří prohlídkových okruhů. V létě tam také bude méně kulturních akcí než v minulých letech.

Článek

Turistická sezona na této památce začala 16. června. „návštěvnost je zatím o něco menší než vloni, kdy už prohlídky zámku také omezovaly stavební práce,“ řekl kastelán Bohumil Norek.

„Slabší to zatím je, a můžu říct i za ostatní kolegy, co se s nimi bavím na jiných hradech a zámcích, že pociťují taky malinký pokles,“ řekl Norek. Zároveň dodal, že na hodnocení je vzhledem k nedávnému zahájení letošních prohlídek ještě brzo. Na telčském zámku se lidé dostanou jen do bytu posledního majitele, což je prohlídkový okruh B.

Na hlavní nádvoří zámku se letos znovu vrátí koncerty folkového festivalu Prázdniny v Telči, jehož 39. ročník bude od 30. července do 15. srpna. Další dvě akce budou v zámeckém parku. První červencovou sobotu se tam bude hrát komedie Strašidlo Cantervillské a 11. září vystoupí kapela Olympic. Skupina Čechomor podle správy zámku podruhé přesunula koncert kvůli koronavirové epidemii, tentokrát na srpen 2022.

Celková obnova telčského zámku za více než 200 milionů Kč začala vloni zjara. Prohlídky budou v omezeném režimu i za rok, kdy by měly být opravy dokončeny. Podle kastelána zatím pokračují podle plánu.

V květnu byly ukončeny stavební práce v prostorách zámeckého muzea. V restaurátorských dílnách už je dřevěný kazetový strop, který byl sejmutý v rytířském sále. V sále teď restaurátoři pracují na vyčištění stěn a opravě podlahy. V zámecké zahradě pracují na obnově maleb v arkádách, od začátku letoška se věnují také kapli Všech svatých. V místě další chystané nové prohlídkové trasy pivovaru s depozitářem pracovníci opravují poškozený krov a v prostorách bývalé zámecké kuchyně budují nové infocentrum. Úpravy se dotknou také venkovních fasád.

Zámek v Telči patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším památkám na Vysočině. Podle údajů Národního památkového ústavu v roce 2019 jeho expozicemi prošlo takřka 73.000 lidí, loni to bylo asi 24.500.

Reklama

Související témata:

Doporučované