Hlavní obsah

Zámek ve Slatiňanech bude letos možná poprvé přístupný i v zimě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zámek ve Slatiňanech bude letos možná poprvé přístupný i v zimě. Vloni plánované zimní prohlídky zmařila protiepidemická opatření.

Článek

Otevřený má být až do konce března vždy od čtvrtka do soboty, výjimkou je jen období vánočních svátků, kdy se bude naposledy provázet 23. prosince, řekl ČTK kastelán Jaroslav Bušta.

„Můžeme vzít návštěvníky do přízemí objektu, kde se dá temperovat. Jsou tam nově opravené prostory, nově nainstalované a zařízené, které návštěvníci ještě nikdy neviděli,“ uvedl Bušta. V horních patrech se v zimě neprovází, protože se nedají vytopit. Zvýšená koncentrace vlhkosti by také neprospívala historickému mobiliáři. Speciální vánoční akce kastelán nechystá, kvůli epidemii koronaviru je nejistá sezona. Zámek jen bude mít v interiérech i exteriéru skromnou vánoční výzdobu.

Zámek ve Slatiňanech se po třech letech rozsáhlé rekonstrukce otevřel v květnu 2020. Kromě oprav fasád s původními barvami, oken, dveří či zámecké brány byla ve své původní podobě obnovená venkovní lodžie při západním křídle, která byla zbourána v 50. letech minulého století. Místnosti v přízemí východního křídla se proměnily například na návštěvnické centrum. Projekt Slatiňany - šlechtická škola v přírodě vyšel zhruba na 120 milionů korun.

Do konce roku 2021 bude zbourána nefunkční trafostanice v majetku Národního památkového ústavu zbudovaná v 80. letech na cizím pozemku. Tím se uvolní prostor s výhledem na zámek od řeky. V listopadu je ještě přístupná zámecká zahrada, poté znovu až v dubnu.

Reklama

Doporučované