Hlavní obsah

Zámek ve Valticích otevřel nový okruh, představuje knížecí byt

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový prohlídkový okruh představující byt Františka I. z Lichtenštejnu dnes odpoledne slavnostně otevřeli na zámku ve Valticích na Břeclavsku. Okruh, jehož prohlídka trvá 35 minut, prochází deseti místnostmi.

Článek

Rekonstrukce místností i mobiliáře stála více než deset milionů korun.

„Řada kusů z nábytku, kterým jsou komnaty vybaveny, jsou zrestaurované kusy, které užívali přímo ve Valticích Lichtenštejnové. František I. byl posledním Lichtenštejnem, který vládl ze své valtické rezidence, kde také v červenci 1938 zemřel. Jeho nástupce František Josef II., otec nynějšího knížete Hanse Adama II., vládl už jako jeho nástupce z Vaduzu,“ řekl ČTK kastelán zámku Richard Svoboda.

V místnostech jsou například původní kamna nebo barokní křišťálový lustr se skleněnými hrozny, který má připomínat staletou tradici pěstování vína na moravsko-rakouském pomezí.

Lidé mohou při prohlídce obdivovat také dva obrazy. „Prvním je podobizna Josefa Václava I. z Lichtenštejnu, který byl dvořan a přítel Marie Terezie, druhým pak je unikátní barokní malba na skle malovaná hnědými a červenými pigmenty podložená plátkovým zlatem. Zobrazuje svatého Filipa, jak křtí egyptského komorníka,“ dodal kastelán.

Návštěvníci zámku také mohou obdivovat jeho krásu bez lešení, které ještě na začátku tohoto týdne obklopovalo západní křídlo předzámčí. Celý zámek kromě východního křídla předzámčí má novou fasádu.

Zámek ve Valticích, stejně jako ostatní památky v Česku, musel zůstat kvůli pandemii koronaviru až do 25. května uzavřený, teď je přístupný sedm dní v týdnu.

Reklama

Doporučované