Hlavní obsah

Záměnám embryí se nevyhnete. Ale umělé oplodnění to nezastaví, říká šéf „Babišových“ klinik

Peníze, nebo život - Matěj Stejskal.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Řetězec FutureLife vlastní 19 klinik na umělé oplodnění a dál se rozrůstá. Jeho expanzi nezastavila ani tragická záměna embryí, k níž došlo loni na brněnském pracovišti skupiny.

Článek

Řetězec, který je dnes součástí svěřenského fondu založeného Andrejem Babišem, dostal za pochybení 800tisícovou pokutu. Klienty FutureLife to ale neodradilo. Spoléhají na nový, lepší systém kontroly s pomocí čárových kódů a o české reprodukční kliniky mají stále zájem.

„Umělé oplodění nelze omezit, neplodnost je obrovský problém na celém světě,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti FutureLife Matěj Stejskal.

Růst poptávky po službách reprodukčních klinik má dvě příčiny

Jednak roste počet žen, jež nemohou otěhotnět přirozeným způsobem. A jednak se uvolňují pravidla pro přístup k umělému oplodnění.

U nás se třeba nedávno rozjela živá diskuse o tom, zda povolit umělé oplodnění ženám bez stálého partnera. Ve Velké Británii, kde má FutureLife jednu ze svých klinik, je to už povoleno.

„Pravidla se v různých zemích uvolňují nejen vůči singles. Postupně se uvolňuje i možnost darování vajíček. Například v Itálii, kde byly tyto možnosti velmi omezené, se dnes povoluje téměř vše. Státy to upravují, aby se za těmito zákroky necestovalo do zahraničí,“ říká Stejskal.

„Dítě na přání“ jen tak v Česku nezískáte

Šéf FutureLife ale vylučuje, že by v dohledné budoucnosti dostali rodiče možnost „naprogramovat“ si dítě podle vlastního vkusu. „Třeba volba pohlaví je zakázána. Genetickou diagnostiku děláme jen ze zdravotních důvodů. Nadesignované děti se - až na výjimky v některých zemích - prostě nedělají,“ říká Stejskal.

Lze už dnes naprogramovat třeba barvu očí budoucího potomka, počatého ve zkumavce z darovaného genetického materiálu? Proč je asistovaná reprodukce u nás i v zahraničí doménou soukromých klinik? A jak pomáhá růstu prudce expandujícího řetězce FutureLife fakt, že patří do impéria mocného Andreje Babiše? To vše se dozvíte ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované