Hlavní obsah

Zaměříme se na hovězí, slibuje šéf veterinární správy po kauze s polským masem

Chceme navyšovat počet kontrol během roku, říká Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na výraznější kontroly budou veterináři vyrážet zejména do skladů s masem. Kontroloři si také zpracovávají vlastní analýzu rizik.

Článek

V návaznosti na kauzu polského masa se chtějí kontroly u nás v nejbližší době soustředit právě na hovězí maso.

„Kontrolujeme i ostatní komodity, ale co se týče hovězího masa, tak na to se zaměříme,“ řekl Seznamu Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy.

První to mají poznat takzvaná „místa určení“, tedy sklady nebo obchodníci, kteří maso ze zahraničí dále rozvážejí k řezníkům nebo do restaurací. Kontroly by do budoucna měly být také jinak zacílené.

„Zjišťujeme, kde by mohla být rizika a tam chceme nasadit více lidí,“ vysvětluje Semerád a dodává, že počet obyčejných kontrol během roku se snaží navyšovat, právě kvůli problémům s dodávkami ze zahraničí.

Jak poznat kvalitní maso? Podívejte se na rady šéfa veterinární správy:

Dejte na své smysly, radí šéf veterinářů. Maso by nemělo mít podezřelou barvu, zapáchat ani být příliš oslizlé nebo suché.Video: Lucie Šmídová

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Tato jatka už byla uzavřena.

Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího z těchto jatek. Maso skončilo v Praze a třech dalších městech. Zásilka v Novém Bydžově se podařila celá zachytit a poslat zpět dodavateli. V hlavním městě už veterináři dokázali zadržet jen polovinu ze 112 kilogramů. Ve Varnsdorfu a Kostelci nad Labem se maso dostalo až mezi zákazníky.

Reklama

Doporučované