Hlavní obsah

Zaměstnanci aerolinek Air France odmítli zvýšení platu, ředitel poté oznámil rezignaci

Zaměstnanci Air France odmítli dohodu o platech.Video: Reuters

 

Reklama

Zaměstnanci aerolinek Air France ve vnitropodnikovém referendu překvapivě odmítli nabízenou dohodu o zvýšení platů. V reakci na to odstupuje jejich šéf Jean-Marc Janaillac.

Článek

Generální ředitel Air France Jean-Marc Janaillac zaměstnancům společnosti slíbil zvýšení platů s podmínkou, že setrvá ve své funkci. Proti navrhované dohodě ale v referendu zvedlo ruku 55,4 procenta hlasujících, uvedla agentura AFP.

Referenda se zúčastnilo přes 80 procent z celkového počtu více než 46 700 zaměstnanců. „Přijímám důsledky tohoto hlasování... a odstoupím," sdělil Janaillac novinářům několik minut po ohlášení výsledku. Rezignaci podá vedení francouzsko-nizozemského koncernu Air France-KLM v příštích dnech.

„Je na správní radě, aby stanovila, jak se společnost dostane z této probíhající krize," uvedla francouzská ministerstva financí a dopravy ve společném prohlášení. Francouzský stát drží 14,3 procenta akcií společnosti a je tak největším samostatným podílníkem na jejím majetku.

Společnost od února čelila 13 stávkovým dnům, kvůli nimž byla nucena zrušit četné lety. Škodu firma odhaduje na nejméně 300 milionů eur (7,6 miliardy korun). Odbory zatím plánují pokračovat v dalších naplánovaných stávkách. Nejbližší se mají konat 7. a 8. května.

Skupina Air France-KLM prohloubila v prvním čtvrtletí ztrátu na 118 milionů eur (tři miliardy korun) z 33 milionů eur před rokem. Aerolinky ještě před hlasováním varovaly, že v letošním roce čekají kvůli stávkám v hlavní francouzské divizi pokles zisku.

Air France musí snížit náklady, aby mohla konkurovat nízkonákladovým rivalům a nové konkurenci z Asie. Některé jiné evropské aerolinky, jako je Lufthansa a British Airways, v uplynulých letech úsporná opatření navzdory odporu a stávkám zaměstnanců provedly, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Doporučované