Hlavní obsah

Zaměstnanci Eiffelovy věže už druhý den stávkují, vadí jim nový systém provozu

Návštěvníci se Eiffelovou věží nyní můžou kochat jen zvenčí.Video: Reuters

 

Reklama

Pařížská dominanta je od středečního odpoledne uzavřena. Zaměstnancům vadí nová organizace přijímání návštěvníků, údajně se kvůli ní tvoří velké fronty frustrovaných lidí.

Článek

Ani ve čtvrtek se návštěvníci Paříže nemohou podívat na vrchol dominanty francouzské metropole. Po středeční odpolední stávce zaměstnanci Eiffelovy věže pokračují v protestní akci vyvolané neshodami ohledně nového systému přijímání návštěvníků. Ten podle pracovníků není efektivní a vede k tvorbě dlouhých front, napsala agentura AFP.

„Bohužel jsme dospěli k tomu, že trestáme lidi, ale učinili jsme vše pro to, abychom se tomu vyhnuli,“ řekl zástupce odborové organizace CGT a jeden z techniků Eiffelovy věže Denis Vavassori. Zdůraznil, že odbory stávku nahlásily s týdenním předstihem, aby ponechaly čas pro vyjednávání.

„Jsem hodně zklamaná... Vstávali jsme ráno v šest, abychom se podívali na Eiffelovu věž, dorazili jsme mezi prvními, ale co se dá dělat, je zavřená,“ řekla AFP Adèle Lilianeová, která do Paříže přicestovala v úterý z kanadského Montréalu.

Jádrem sporu zaměstnanců se společností SETE, která 300 metrů vysokou ocelovou věž provozuje, není platová situace, nýbrž nový systém přijímání návštěvníků zavedený v červenci. Na jeho základě je cesta na vrchol severním pilířem vyhrazena lidem se vstupenkami z předprodeje na konkrétní časové okénko, zatímco „spontánní“ návštěvníci musí využít jiný pilíř. Loni Eiffelova věž přilákala přes šest milionů turistů.

Odbory nekritizují samotný princip rozdělení návštěvníků, požadují však určitou flexibilitu. V málo využívaných hodinách prý výtah pro vstupy v konkrétním čase jezdí skoro prázdný a mohl by pomoci s odbavením ostatních návštěvníků, naopak v čase špičky se u severního pilíře tvoří „nekonečné fronty“. AFP podotýká, že lístky s daným časem nyní tvoří polovinu všech prodejů, přičemž před zavedením nového systému šlo jen o pětinu.

Vavassori řekl, že zaměstnanci se chtějí vrátit do práce co nejdříve, teď je podle něj na tahu vedení. SETE nové rozdělení vstupů dosud hájila, fronty pro údajných 10 tisíc každodenních příchozích s lístky s předepsaným časem jsou prý „velmi slabé“, u ostatních zájemců o vstup se podle provozovatele pařížské dominanty oproti loňskému roku nic nezměnilo.

Reklama

Doporučované