Hlavní obsah

Zaměstnanci Googlu protestují proti zapojení do programů Pentagonu. Nechtějí učit drony analyzovat video

Zaměstnanci firmy Google protestují proti zapojení do programů Pentagonu.Video: Wikimedia Commons, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Tisíce zaměstnanců technologické společnosti Google protestují proti zapojení firmy do vojenských programů americké vlády. Nesouhlasí zejména s projektem Maven, který má naučit umělou inteligenci rozpoznávat objekty na videu.

Článek

Sídlem společnosti Google putuje petice proti zapojení technologické firmy do vojenských programů americké vlády. Listinu podepsaly více než tři tisíce zaměstnanců. Nelíbí se jim zejména účast v projektu Maven, který má naučit umělou inteligenci rozpoznávat objekty na videu. Pentagonu by tak měl pomoci například se zacílením dronových útoků.

„Jsme přesvědčení, že Google by se neměl zapojovat do obchodu s válečným utrpením,” stojí v úvodu dopisu, jenž je adresován vedoucím špičkám společnosti. Protestující na dalších řádcích požadují odstoupení od projektu Maven a také nastolení mírové politiky firmy. Nechtějí, aby se Google nebo s ním spolupracující společnosti v budoucnu podílely na vývoji vojenských technologií.

Google podle listu The New York Times (NYT) od svého počátku podporuje zaměstnance v podání zpětné vazby na firemní kroky a petice nejrůznějšího druhu nejsou výjimkou. O zapojení do projektu Maven se podle listu mělo poprvé hovořit na nedávném jednání vedení firmy se zaměstnanci.

Vedení firmy před pracovníky zapojení do projektu obhajovalo a ujišťovalo, že se nejedná o problematickou situaci. Později popsalo charakter spolupráce společnosti na projektu Maven jako zásadně neútočný.

Video analýza je přesto široce používána při protiteroristických operacích už nyní a projekt Maven není podle Pentagonu výjimkou.

Mluvčí společnosti Google také podle NYT uvedl, že většina podpisů byla na petici posbírána ještě před tím, než se vedení mělo šanci k situaci vyjádřit.

Jak Google, tak Pentagon trvají na tom, že neusilují o vývoj autonomní zbraně, která by operovala bez lidského dohledu.

Další zlepšení schopností umělé inteligence v oblasti rozpoznávání objektů by mohlo vést až k zacílení na jednoho konkrétního člověka. Podle příznivců tohoto druhu boje by tak došlo k výraznému snížení počtu úmrtí mezi nevinnými civilisty.

Vedení technologické společnosti na petici zatím veřejně přímo nereagovalo. Už dříve ale připustilo, že zapojení do podobných projektů vznáší otázky morálního charakteru a je nakloněno diskuzím se zaměstnanci.

Reklama

Doporučované