Hlavní obsah

Zaměstnanci McDonald's stávkují. Vadí jim způsob řešení sexuálního obtěžování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Od roku 2016 podalo 25 zaměstnanců amerického řetězce rychlého občerstvení stížnost na postup firmy při řešení sexuálního obtěžování. Nadřízení tyto případy údajně ignorovali nebo se zaměstnancům vysmívali.

Článek

Zaměstnanci řetězce rychlého občerstvení McDonald's v 10 amerických městech včetně Chicaga, Los Angeles a Miami v úterý vyhlásili stávku, které se účastní stovky lidí. Ti jsou přesvědčeni, že se firma nesnaží zamezit sexuálnímu obtěžování na pracovišti. Informuje o tom zpravodajský server BBC News.

Od roku 2016 25 zaměstnanců společnosti McDonald's vyplnilo stížnost na postup firmy v případech, kdy nahlásili sexuální obtěžování. Šlo například o osahávání nebo nevhodné komentáře. Nadřízení podle jejich slov informaci ignorovali, zesměšňovali zaměstnance nebo se jim mstili. Stížnosti se týkaly jak franšíz, tak samotného řetězce.

15letá pokladní Breauna Morrowová ze St. Louis uvedla, že ji sexuálními narážkami opakovaně obtěžoval kolega. Když to nahlásila nadřízeným, nic neudělali. Zaměstnankyně z New Orleansu se po informování o osahávání dočkala posměchu ze strany vedení.

McDonald's má strategii proti sexuálnímu obtěžování na pracovišti, protestující ale chtějí vidět zlepšení systému. Reakce na stížnosti na sexuální obtěžování jsou podle nich nedostatečné a všechen personál by měl projít speciálním tréninkem.

Řetězec uvedl, že v jeho restauracích není pro obtěžování místo. „Máme strategie, postupy a tréninky, které jsou navrženy tak, aby zabránily sexuálnímu obtěžování v naší firmě a ve firemních restauracích a pevně věříme, že naše franšízy sdílí tyto závazky,“ uvedla mluvčí řetězce McDonald's Andrea Abateová.

Firma také čelí tlaku ze strany odborů kvůli výši mzdy pro zaměstnance. Lepší pracovní podmínky amerických zaměstnanců McDonald's se snaží prosadit například organizace The Fight for $15.

Reklama

Doporučované