Hlavní obsah

Zaměstnanci muzea vyzvali ministra kultury k rezignaci kvůli stavbě za 600 milionů

Foto: YouTube / Muzeum umění Olomouc

Záznam veřejné debaty o stavbě Středoevropského fóra v centru Olomouce.

Reklama

Několik desítek zaměstnanců Muzea umění v Olomouci v otevřeném dopise vyzvalo ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), někdejšího olomouckého primátora, k rezignaci.

Článek

Důvodem je dění ohledně stavby Středoevropského fóra (SEFO) v centru Olomouce, na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale z pozice zřizovatele muzea nečekaně rozhodlo o architektonické soutěži.

Otevřený dopis zaměstnanců Muzea umění s požadavkem na Staňkovu rezignaci je adresován ministru kultury i premiéru Andreji Babišovi (ANO). „Ministr kultury Antonín Staněk svými kroky Muzeum umění Olomouc neustále záměrně dehonestuje, eskaluje v něm napětí a nejistotu. Zástupce profesních organizací, uznávané odborníky a zodpovědné zaměstnance muzea, jejichž názory se ministru Staňkovi nehodí, úmyslně uráží,“ stojí v otevřeném dopise, který zveřejnilo vedení Muzea umění.

Ředitel ministerského odboru interního auditu a kontroly Miroslav Leixner v pátek řekl, že Muzeum umění Olomouc při hledání návrhu podoby nové muzejní budovy Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) opakovaně porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Vedení muzea prosazuje stavbu podle deset let starého návrhu, který vzešel z veřejné zakázky malého rozsahu na studii stavby. Ta podle Leixnera nebyla transparentní.

„Nechci brát autonomii muzeu umění za těch 600 milionů korun, jde mi o politickou odpovědnost, která je stejně důležitá jako ekonomická. Chci mít jistotu, že projekt neskončí jako jiné projekty z minula – předražené a s dalšími neočekávanými nároky," řekl v pátek Staněk.

„Nová budova galerie musí v Olomouci určitě vzniknout, architektonická soutěž je ale pro to jediný možný legitimní nástroj, jen díky ní získá nejlepší a ekonomicky nejvýhodnější architektonické řešení," dodal ministr a někdejší olomoucký primátor.

Zaměstnanci Muzea umění ve čtvrtek obvinili Staňka z arogantního chování, které se podle nich naposledy promítlo ve formulaci úterní tiskové zprávy ministerstva kultury. Týkala se pondělní panelové diskuse nazvané „SEFO a Legitimita architektonických soutěží na veřejnoprávní budovy v historickém prostoru města“. Diskusní setkání se konalo v Praze a vedení muzea tvrdí, že na akci nebylo pozváno.

Podívejte se na záznam diskuze o stavbě Středoevropského fóra:

„Text veřejnosti podsouvá, že se Muzeum umění Olomouc chce nelegitimním způsobem zmocnit téměř 600 milionů korun na stavbu SEFO. Ministerské prohlášení zpochybňuje nejen právní subjektivitu muzea a jeho odpovědnost, ale i kontinuitu předcházejících kroků ministerstva kultury,“ stojí v otevřeném dopise.

SEFO, které muzeum plánuje více než deset let, má zachytit poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě. Součástí projektu je stavba nové budovy v proluce vedle Muzea moderního umění. Nový centrální depozitář má pojmout až 200 000 uměleckých děl, nyní muzeum vlastní 90 860 sbírkových předmětů s tržní hodnotou zhruba dvě miliardy korun.

Ministr kultury Staněk ale po nástupu do funkce rozhodl, že na stavbu SEFO je třeba vypsat soutěž. Proti jeho záměru se nedávno ohradila řada odborníků, kteří Šépkův návrh podpořili. Soutěž by měla být připravena do začátku dubna.

Ředitel Muzea umění Michal Soukup novinářům řekl, že se Staňkem o SEFO jednal pouze loni v září. „Jednoznačně deklaroval, že má v úmyslu architektonickou soutěž uspořádat. Žádný dialog jsme ale o tom nevedli," uvedl Soukup, podle kterého od Staňka pouze dostal za úkol vypsat soutěž. Soukup podotkl, že do stavby SEFO bude investováno 600 milionů. Staněk si nyní podle Soukupa připravuje důvody pro jeho odvolání. „Naše indicie jsou, a směřují k tomu audity a další kontroly, aby tuto instituci (Muzeum umění) ovládl jiný ředitel, který bude nějakým způsobem moci rozhodovat o těchto finančních prostředcích," míní.

Podle vedení Muzea umění už nejde o zvolenou podobu SEFO a ani o to, zda na projekt bude, či nebude vypsána architektonická soutěž. „Problém je závažnější. Jde o existenci instituce, která si před téměř 30 lety vydobyla samostatnost a v průběhu let se zařadila svou prací a významem k mezinárodně uznávaným institucím," stojí v dopise.

Reklama

Doporučované