Hlavní obsah

Zaměstnává stovky lidí, ale nesmí čerpat pomoc. Koh-i-noor narazil na strop

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Koh-i-noor Vlastislava Břízy narazil na limit. Holding už nemůže čerpat podporu jako jiné firmy.

Reklama

Některé společnosti z holdingu Koh-i-noor kvůli protipandemickým opatřením stále stojí, státní podporu ale čerpat nemohou. Velké firmy totiž narazily na unijní limit 800 tisíc eur. Vláda se to snaží řešit.

Článek

Českobudějovický holding Koh-i-noor nejsou jen tužky. Společnost vyrábí zdravotnické potřeby, díly do automobilového průmyslu, vlastní stovku obchodů i několik hotelů. Zaměstnává celkem dva a půl tisíce lidí.

Už na jaře se stejně jako automobilky zastavila její divize automotivu a rozjezd byl hodně pomalý. Na podzim pak musela firma znovu uzavřít všechny své obchody i všechna hotelová zařízení. Stejně jako ostatní podniky čerpal Koh-i-noor státní podporu COVID. Jenže ta teď pro českobudějovickou firmu skončila. Holding totiž narazil na maximální limit. Hranice podpory je Evropskou unií stanovena na 800 tisíc eur (21 milionů korun) na jednu firmu.

Automotiv vyčerpal, na hotely nezbývá

„Co má hotel společného s výrobou?“ zlobí se majitel holdingu Vlastislav Bříza, podle kterého jsou takováto pravidla diskriminační pro velké firmy. „Všude se mluví o tom, že trpí živnostníci, ale tento rámec je pro náš holding obrovskou překážkou. Ta podpora se sčítá a u nás to z drtivé většiny vyčerpal automotiv. Ale my firem, ve kterých zaměstnáváme další stovky lidí, máme celou řadu a limit stanovený EU nám aktuálně způsobuje obrovské problémy,“ říká Bříza s tím, že firma má přitom v tuto chvíli doma zaměstnance hotelů i všechny prodavačky.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček o problémů ví a říká, že situaci intenzivně řeší, jenže rozhodnutí bude na Evropské komisi. „Evropská komise předběžně slíbila, že limit zdvojnásobí. To by mělo nastat do konce ledna. Tlak členských zemí je velký, ale je šance, že to tak dopadne,“ řekl pro Seznam Zprávy Havlíček.

Konec ledna? A co do té doby?

Jenže konec ledna je pro podnikatele velmi vzdálený časový horizont. „A my máme do konce ledna dělat co?“ ptá se řečnicky Bříza. „Ustojíme to, ale rozhodně to není příjemné. Samozřejmě že nám to ekonomicky vadí. Je to špatně. Od poloviny prosince máme stovku našich obchodů a dalších 30 v nákupních centrech zavřených a rádi bychom už viděli nějaké světýlko na konci tunelu,“ dodává Bříza.

Koh-i-noor navíc není jedinou českou firmou, která narazila nebo v nejbližší době narazí na unijní limit. „V Česku se jedná o desítky firem,“ dodává Havlíček.

Reklama

Doporučované