Hlavní obsah

Zamkneme jim tělocvičnu. Spor o školní budovu se dostal až na radnici

Foto: Vojtěch Veškrna

Děti a jejich rodiče přišli protestovat na jednání zastupitelstva Prahy 5.

Reklama

Základní škola Pod Žvahovem se několik let pře o školní budovu se soukromou taneční konzervatoří. Rodiče přišli až na jednání zastupitelstva.

Článek

Dlouholetý spor o to, jaká škola má vyučovat v rozsáhlém areálu velké budovy v ulici Pod Žvahovem, dospěl až k veřejnému protestu na radnici v Praze 5.

Rodiče s dětmi, které chodí do Základní školy Pod Žvahovem, přišli na jednání zastupitelstva „přimět“ vedení radnice, aby podniklo kroky proti soukromé taneční konzervatoři, která budovu také dlouhodobě užívá. Ale teď – říká základní škola – se už společně do areálu nevejdou.

Město momentálně čeká na výsledek soudu o exekuci, kterou vůči soukromé taneční škole nařídilo. Základní škola nyní říká, že kvůli zdlouhavému soudnímu procesu hrozí, že nebude moci v novém školním roce otevřít dvě nové třídy.

Spor se táhne už několik let. Taneční centrum Praha – konzervatoř (TCP) je soukromá škola, která se do východní poloviny školní budovy přistěhovala v roce 2005 k tehdejšímu gymnáziu Buďánka. Gymnázium po dalších pěti letech dům opustilo a před pěti lety nastoupili do prázdné poloviny budovy první žáci obnovené základní školy. Od té doby přibudou každý rok jedna nebo dvě další třídy, a základní škola tak potřebuje víc a víc prostoru.

+11

ZŠ Pod Žvahovem zřizuje Praha 5, která má zároveň ve správě i školní budovu. Před třemi roky městská část upozornila taneční konzervatoř, že jí ukončí smlouvu, což také před rokem a půl učinila. Jenomže soukromá škola se začala bránit soudní cestou.

„V areálu nás drží již jen špičkoví právníci,“ říká Antonín Schneider, zakladatel a manažer TCP. Podle vedení ZŠ Pod Žvahovem TCP obstruuje soudní řízení, aby co nejdéle využívala nízký nájem a kvalitní zázemí v základní škole.

Praha 5 ukončila nájemní smlouvu s TCP k 30. červnu 2017, konzervatoř ale výpověď právně napadla. Soudní kolečko se naposledy pootočilo 11. 2. 2020, kdy obvodní soud odročil řízení k návrhu MČ Praha 5 na exekuční vyklizení objektu, a to kvůli údajné zdravotní indispozici právního zástupce TCP. Další jednání je na programu až v květnu.

Základní škole mezitím utíká čas. Ředitel, vedení školy i rodiče trvají na tom, že každý rok otevřou dvě nové třídy prvňáčků, aby během několika let byla škola plně obsazená až do deváté třídy. Už nyní však prý mají problém s nedostatkem místností, další obstrukce budou podle ředitele znamenat například zrušení tříd se speciálním vybavením.

Pro vedení základní školy je tak jediným řešením, aby konzervatoř z budovy odešla. Buď sama, nebo tak, že ji odsunou exekutoři.

„Třetí varianta je, že uzamkneme tělocvičnu a jídelnu a uvidíme, co bude. Zřejmě dojde k nějakému střetu,“ říká dokonce ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

To ukazuje, jak je situace vypjatá. A je třeba dodat, že to není poprvé.

Foto: Vojtěch Veškrna

Demonstrace před radnicí Prahy 5.

Skoro přesně před rokem totiž už ke střetu došlo.

V lednu 2019 měl v jídelně začít fungovat nový režim střídání dětí ze základní školy a studentů konzervatoře. Ve vypjaté atmosféře tehdy zakladatel TCP Antonín Schneider povalil ředitele základní školy Jana Horkela na zem, jeden z rodičů zase chytil kolem krku Schneidera. Po incidentu začala před budovou školy hlídkovat policie.

Jídelna a tělocvična jsou pro možné soužití obou škol klíčové. S dalšími dvěma novými třídami, které chce zřídit základní škola, by totiž podle vedení ZŠ přestala jídelna plnit hygienické normy, pokud by i TCP v budově zůstávalo. Tělocvična je pro oba subjekty také zásadní a už nyní kapacitně nestačí.

Městská část v minulosti nabídla soukromé taneční konzervatoři náhradní prostory, Antonín Schneider je ale odmítl jako nevyhovující.

TCP naposledy v lednu rozeslalo tiskovou zprávu, podle které by konzervatoři vyhovovaly bývalé prostory TV Prima na Palmovce. Konzervatoř také chce, aby je magistrát koupil a konzervatoři pronajímal za nekomerční nájem. Praze 5 už přestala s TCP o poskytnutí náhradních prostor jednat.

„V současné době jim neplánujeme další prostory nabízet, nemáme je,“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Foto: Vojtěch Veškrna

Taneční centrum Praha řídí Antonín Schneider.

Dříve měla taneční konzervatoř na radnici Prahy 5 větší podporu. Nájem Pod Žvahovem pomohl prosadit bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) a o několik let později jeho prodloužení podpořil zastupitel Jiří Vejmelka, který byl do současného zastupitelstva zvolen za Sdružení nezávislých občanů Prahy 5 (SNOP 5) na společné kandidátce s Piráty.

Jančík i Vejmelka byli členy správní rady TCP.

Dnes už bývalý starosta Daniel Mazur (Piráti) podporuje návrh, aby radnice náhradní prostory pro TCP přece jen sehnala. Piráti byli původně ve vedení radnice, rok po volbách se ale vláda v městské části změnila a nyní je starostkou Zajíčková (ODS).

„Pro nás pan Schneider není partnerem do diskuse, jednáme už pouze prostřednictvím právníků,“ říká starostka.

Rodiče žáků ZŠ a vedení školy po zastupitelích chtějí, aby situaci vyřešili dříve, než to udělají zdlouhavé soudy.

A někteří z nich jsou skutečně nakloněni razantnímu řešení. Podle zastupitele městské části Josefa Cuhry (KDU-ČSL), jehož děti zároveň do Základní školy Pod Žvahovem chodí, by stačilo zabezpečit tělocvičnu mříží nebo řetězem.

Starostka a další politici ale upozorňují, že by takové řešení mohlo být protiprávní a řešení sporu by se tím pouze oddálilo.

Vedení základní školy se tak upíná k 8. květnu, kdy má pokračovat soudní řízení.

Reklama

Související témata:
Milan Jančík

Doporučované