Hlavní obsah

Nevíte, kam vyrazit na výlet? Vyzkoušejte zámky v Česku

Foto: Shutterstock.com

Zámek Červená Lhota.

Reklama

Hrady a zámky v České republice patří mezi oblíbené turistické destinace nejen Čechů, ale také turistů ze zahraničí. Podívejte se na tipy, na jaké zámky můžete vyrazit nejen v létě, ale po celý rok.

Článek

České zámky jsou často vyhledávanými místy filmařů a vznikla přímo v nich nebo v jejich okolí nejedna pohádka. Například v okolí zámku Červená Lhota se natáčela Zlatovláska. Zámek Sychrov se objevil v pohádce Nesmrtelná teta. Zde je našich 9 tipů na zámky v České republice.

Kvůli pandemii koronaviru covid-19 jsou možná určitá omezení a opatření s ní spojená. Například do interiérů zámku Žleby je vstup od 11. 7. 2020 možný pouze v roušce. Pro více informací sledujte webové stránky příslušného zámku. Aktuální dění kolem koronaviru sledujeme zde >

Zámek Hluboká nad Vltavou

Foto: Profimedia.cz

Zámek Hluboká nad Vltavou.

V jižních Čechách se nachází jeden z nejhezčích zámků v České republice Hluboká nad Vltavou. Zámek stojí na místě původního hradu ze 13. století, v 17. století získal barokní vzhled a současnou novogotickou podobu má od 19. století. Dnes patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v České republice, inspirací mu byl anglický královský hrad Windsor. O jeho dnešní podobu se zasloužil rod Schwarzenbergů. Můžete si vybrat ze 6 prohlídkových okruhů, které vás provedou věžemi a místnostmi zpřístupněnými pro veřejnost. Celkově má zámek 11 věží a 140 pokojů.

Zámek Lednice

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lednice. Lednicko-valtický areál.

Na jižní Moravě nedaleko Břeclavi se nachází novogotický zámek Lednice. Ten je součástí Lednicko-valtického areálu, který je zařazen na seznamu UNESCO. V jeho blízkosti se rozkládá francouzská zahrada a jeden z největších krajinářských parků v České republice. V zámku a jeho okolí si můžete vybrat z 8 prohlídkových okruhů.

Zámek Sychrov

Foto: Shutterstock.com

Letecký pohled na zámek Sychrov.

Na sever od Turnova se nachází zámek Sychrov, který dříve sloužil jako rezidence francouzského rodu Rohanů. Stejně jako v případě zámku Červená Lhota ho můžete znát z pohádky Zlatovláska a objevil se i v pohádce Nesmrtelná teta. Novogotický zámek Sychrov je z větší části přístupný veřejnosti a je vybaven původním nábytkem nebo obrazy. Návštěvník si může vybrat z 10 prohlídkových okruhů. Otevřeno je každý den po celý rok.

Zámek Dobříš

Foto: Profimedia.cz

Zámek Dobříš.

Nedaleko Prahy se nachází zámek Dobříš, který je celoročně otevřen široké veřejnosti. Rokokový sloh upoutává pozornost návštěvníků při příjezdu do Dobříše nejen svojí fasádou. Současná podoba zámku pochází z poloviny 18. století. Do roku 1942 v něm pobýval rod Colloredo-Mansfeld, ve stejném roce byl vyvlastněn Němci, v roce 1945 zkonfiskován Československem a v roce 1998 byl opět vrácen do soukromého vlastnictví. Na zámku je možnost ubytování nebo například konání svatby. Oblíbené jsou francouzské zahrady zámku, které byly po rekonstrukci nově otevřeny od 15. července 2020.

Zámek Žleby

Foto: Profimedia.cz

Zámek Žleby.

Zámek Žleby se nachází východně od Čáslavi a láká na romantické prostředí. Jedná se o sídlo rodu Auerspergů, kteří při jeho stavbě brali inspiraci v Anglii. Dnes můžete v zámku nahlédnout, jak vypadal každodenní život šlechty v 19. století. Žleby vlastní velmi rozsáhlou sbírku historických předmětů, ať už se jedná o zbraně, starožitnosti, obrazy, nábytek, vzácné okenní vitráže nebo porcelán. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou otevřených prohlídkových okruhů, další jsou sezonní, například na Vánoce.

Zámek Bruntál

Foto: Profimedia.cz

Zámek Bruntál.

Zámek Bruntál, který byl koncem 60. let vyhlášen kulturní památkou České republiky, se nachází v centru města Bruntál. V roce 2001 byl vyhlášen národní kulturní památkou. Obklopuje ho rozsáhlý zámecký park. Zámek byl vybudován koncem 15. století a během své historie prošel mnoha přestavbami v různých slozích nebo se dočkal také svého rozšíření. Prvně byl vybudován ve stylu pozdní gotiky, poté byl renesančně přestavěn a rozšířen, následovala barokní přestavba v 18. století, dále byl upravován i na přelomu 19. a 20. století. Oproti dalším zámkům v Česku se liší svým tvarem, ten připomíná kruhovou výseč.

Zámek Buchlovice

Foto: Profimedia.cz

Zámek Buchlovice.

Zámek Buchlovice se nachází ve městě Buchlovice nedaleko Uherského Hradiště a také nedaleko hradu Buchlov, s nímž je spojená jeho historie. Buchlovický zámek patří k nejvýznamnějším barokním šlechtickým sídlům na území České republiky. Pochází z přelomu 17. století a je obklopen nádherným parkem, v jehož sklenících je pěstováno přes jeden tisíc druhů kultivarů fuchsií. Láká nejen na kvalitu architektury, ale také na rozsáhlé sbírky nebo důležitost místa v posledních letech habsburské monarchie.

Zámek a hrad Horšovský Týn

Foto: Profimedia.cz

Zámek a hrad Horšovský Týn.

Severně od Domažlic se v Horšovském Týně nachází národní kulturní památka Státní hrad a zámek Horšovský Týn. Ten byl původně založen ve 13. století jako biskupský hrad, který v 16. století vyhořel a byl přestavěn v renesanční sídlo. Od roku 1945 vlastní zámek stát, národní kulturní památkou se areál stal v roce 1996. Do správy hradu a zámku patří i rozsáhlý park, který má rozlohu přibližně 40 hektarů a je volně přístupný z města. Dále kostel Všech svatých v obci Horšov nebo kostel sv. Anny na Vršíčku u Horšovského Týna. Návštěvníci si mohou vybrat ze 6 prohlídkových okruhů.

Zámek Červená Lhota

Foto: Shutterstock.com

Zámek Červená Lhota.

Severozápadně od Jindřichova Hradce se nachází jeden z nejnavštěvovanějších zámků v Čechách Červená Lhota. Jedinečný je tím, že stojí uprostřed rybníka na skále a je propojen kamenným mostem s pevninou. Natáčelo se u něj několik pohádek, tou nejznámější je Zlatovláska. Na okolním rybníku se můžete projet na lodičce, půlhodinová plavba stojí 80 Kč a hodinová 150 Kč. Vybrat si můžete ze tří prohlídkových okruhů.

Informace o otevírací době a vstupenkách naleznete na webových stránkách konkrétního zámku.

Mapa zmíněných zámků

Reklama

Doporučované