Hlavní obsah

Zánik ANO v Brně odnesl i ministr Plaga. O restart v hnutí nepožádal

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga podle Seznam Zpráv zatím neprojevil zájem vrátit se do brněnského ANO.

Reklama

Filiálku ANO v Brně nechal premiér Andrej Babiš zrušit kvůli korupci. S její obnovou se má naplno začít po krajských volbách. O členství zatím požádalo sto lidí.

Článek

Když šéf hnutí ANO Andrej Babiš v červnu zrušil oblastní buňku v Brně, byl to co do velikosti škrtu na české politické scéně bezprecedentní krok. Jako důsledek korupční kauzy Stoka přišlo o stranickou knížku přes 200 lidí, více než polovina členů v Jihomoravském kraji.

O tom, jak složitě se bude vládní hnutí v Brně restaurovat, svědčí i dosavadní jména na žádankách - nebo spíše ta, která na nich chybí. Podle zjištění Seznam Zpráv je to například ministr školství Robert Plaga, který v červnu - stejně jako dvě stovky jeho kolegů z Brna - členství pozbyl. Informaci potvrdila krajská manažerka hnutí Jana Lancůchová.

Ministr na dotazy redakce nereagoval. Není tak zřejmé, zda bude v barvách hnutí pokračovat. S obnovou legitimace vyčkávají i další vlivní exčlenové z jižní Moravy.

Skoro stovka zájemců

U restartu vládního hnutí v Brně chce být asi polovina původního počtu. „Blížíme se stovce žádostí, co se týče bývalé organizace Brno-město,“ potvrdil krajský šéf ANO Lubomír Wenzl.

Ministr Plaga patřil k zakládajícím členům hnutí v Brně. Před červnovým zánikem buňky působil v místní organizaci v Králově Poli. „Bylo nás tam téměř dvacet. Nemám informaci, jestli si pan Plaga novou žádost podal, nebo ne,“ uvedla bývalá šéfka tamní organizace i celé zrušené brněnské oblasti Karin Karasová.

Plaga patřil v roce 2014 k těm, kteří podepsali petici původních brněnských členů, kterým se nelíbilo, že jim vedení v čele s Jaroslavem Faltýnkem do buňky „dosadilo“ šedesátku nováčků. „Organizovaná skupina s penězi a kontakty především na zdiskreditovanou část ODS se pomocí profesionálních kroků snaží zneužít hodnoty hnutí ANO,“ stálo v petici.

Mezi nováčky byl tehdy také Jiří Švachula. Bývalý místostarosta Brna-středu a pozdější hlavní aktér kauzy Stoka, který nyní čelí obžalobě z korupce. Podle policie vedl organizovanou skupinu, která ovlivnila veřejné zakázky za půl miliardy korun a na úplatcích si přišla na padesát milionů korun. Vedení ANO tehdy na výtky petentů nereagovalo. Spory vyvrcholily červnovým zánikem brněnské filiálky.

Foto: Facebook Rostislava Vyzuly

Lékař Rostislav Vyzula během kampaně ANO v roce 2017.

Vyzula: Ještě jsem se nerozhodl

S obnovením členství vyčkává také poslanec a lékař Rostislav Vyzula. Ten už dřív kritizoval, jak se vedení (ne)vypořádává s důsledky korupční kauzy na radnici Brna-středu. „Zatím jsem se nerozhodl. Bude záležet na tom, kteří členové budou zpět,“ řekl Seznam Zprávám.

Kvůli napojení některých členů na podsvětí skončil v ANO bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Stranickou knížku si neobnoví ani další nejviditelnější tváře z let 2014-2018, kdy hnutí ovládalo brněnskou radnici. Skončil bývalý investiční náměstek Richard Mrázek, bývalý šéf ANO v Brně Pavel Dvořák i syn druhého muže hnutí Jiří Faltýnek.

Četné odchody se podepíší i na fungování zastupitelského klubu. Kvůli zrušení členství pozbylo osmnáct zastupitelů. Minimálně pět z nich už se zpět do ANO hlásit nebude. Kromě Vokřála, Mrázka, Dvořáka a Faltýnka je to také místostarostka brněnských Černovic Šárka Korkešová. Někteří bývalí spolustraníci ji vyčítali napojení na Stoku. „Hodně se mě to dotklo. Další postup si zatím nechám pro sebe. Přihlášku zpět do hnutí jsem nepodala. Smysl teď vidím na radnici v Černovicích,“ sdělila Korkešová.

Nicméně brněnskou zastupitelkou chce zůstat. „Co bude dál, je otázka komunikace klubu. Každý chce splnit nějaké cíle občanů. Abych pravdu řekla, klub jsme od června neměli,“ doplnila.

O tom, jak bude nejsilnější opoziční klub fungovat, bývalí členové nemají jasno. Doposud jej vedl Marek Janíček. „S valnou částí zastupitelů jsme se sešli. Do konce srpna chceme vědět, s jakým počtem můžeme počítat. Zatím není rozhodnuto, kdo povede klub,“ vysvětlil krajský šéf Wenzl.

Nechtěl také specifikovat, zda některé bývalé kolegy požádá, aby složili mandát. Podle zákona je ovšem k tomu donutit nemůže.

Půl roku čekatelská lhůta

Žádost o obnovu členství si požádali také neformální lídři dvou znesvářených frakcí. Bývalá šéfka brněnské buňky Karin Karasová úzce spolupracovala s Vokřálem i bývalou krajskou předsedkyní Taťánou Malou. „Přihlášku jsem si podala. Jestli se budu hlásit o vedení, jsem zatím vůbec neuvažovala. Soustředíme se maximálně na přípravu krajských voleb, abychom byli nápomocní,“ sdělila Karasová.

Zpět do ANO chce také Vokřálův kritik a místostarosta Brna-severu David Aleš. „Nepopírám, že v zastupitelském klubu jsou nějaké animozity, šrámy z minulosti. Někdo s tím může fungovat, jiný ne. Politiku vnímám jako práci. Taky se v ní setkáváte s lidmi, s nimiž si nesedíte. Ale očekává se od vás výkon,“ nechal se slyšet Aleš. Jestli se bude ucházet o post ve vedení buňky, je podle něj předčasné.

Podle něj je ale zřejmé, že fungování nebude jednolité. „Kromě toho, že jsme byli zvolení na jedné kandidátce, tak nás nic nespojuje. Tím, že jsme v opozici, bude to asi trochu jednodušší. Uvidíme, jak se to vyvine,“ dodal.

Krajský šéf už avizoval, že všichni žadatelé o vstup do ANO projdou standardní půlroční čekatelskou lhůtou. „Bral bych za svou osobní prohru, kdyby se opakovaly dřívější přešlapy, které vyvrcholily zrušením oblasti,“ dodal Wenzl.

Reklama

Doporučované