Hlavní obsah

Zaorálek chce hlavu šéfa Finanční správy a náměstkyně ministra. Reaguje tak na reportáž Seznam Zpráv

Podívejte se na nejzajímavější úterní aktuality ve Večerních zprávách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lubomír Zaorálek bude v pondělí při zasedání vlády žádat o odvolání šéfa Finanční správy Martina Janečka a chce, aby odešla i náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Reaguje tak na zjištění pořadu Zvláštní vyšetřování.

Článek

Nová série pořadu Zvláštní vyšetřování odhalila příběh úspěšné společnosti KM Plus, která kvůli zásahu Finanční správy (FS) musela ze dne na den ukončit svoji činnost. FS při tom využila tak zvaného zajišťovacího příkazu, kterým mladé rodině majitele firmy zablokovala veškerý majetek. Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík popsali, jak krok státu znamenal nejen dramatickou likvidaci firmy, ale i rodiny.

O kroku finačních úředníků přitom navíc věděl muž napojený na firmu Agrofert. Koncern, založený Andrejem Babišem (ANO) podniká ve stejné oblasti, jako KM Plus.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek reagoval na investigativní epizody Zvláštního vyšetřování tvrdým prohlášením: Jsme na stopě zločinu, kterého se účastnil stát.

Na úterní tiskové konferenci oznámil, že bude na pondělním zasedání vlády žádat odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka a náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové. Právě pod jejich vedením finanční správa volí pro firmy naprosto likvidační způsoby vymáhání daní pomocí zajišťovacích příkazů.

„Přiznávám, že jsem donedávna neměl tak přesný obraz o zajišťovacích příkazech, jako mám dnes,“ řekl Zaorálek v reakci na dvě epizody Zvláštního vyšetřování. A o případu hodlá hovořit i s náměstkem pro státní službu Josefem Postráneckým. Nejvyššího státního zástupce a policejního prezidenta pak požádá dopisem o výslechy lidí spojených s kauzou.

Bývalý ministr financí Babiš na nedávno uniklé tajné nahrávce označil používání zajišťovacích příkazů finanční správy slovy „naši na ně klekli“. S reportéry Sabinou Slonkovou a Jiřím Kubík o tom ale odmítal mluvit. „Lžete od rána do večera, nebudu se s vámi bavit,“ byla jeho odpověď na dotazy ohledně likvidační praxe finanční správy. Podezření z machinací popřel i holding Agrofert.

Finanční správa na přímou žádost Seznamu odmítla případ odtajnit, i přesto, že ji majitel KM Plus zbavil mlčenlivosti. Hájí se pouze obecným prohlášením, že k likvidaci firmy svolil soud. „Oprávněnost postupu Finanční správy dokazují i dva rozsudky krajského soudu, které potvrdily důvody pro vydání zajišťovacího příkazu,“ uvedla Finanční správa.

Popravy s omluvou II. Zvláštní vyšetřování se zabývá případem zlikvidované rodinné firmyVideo: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované