Hlavní obsah

Zaorálek jedná v Turecku o zadržených Češích. Vidím to nadějně, vzkázal

 

Reklama

Podle ministra zahraničí nemá Praha ani Ankara zájem na tom, aby záležitost kalila vzájemné vztahy.

Článek

Nadějně vidí český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek další vývoj v případě dvojice Čechů, kterou turecké úřady zadržely kvůli podezření z terorismu. Po jednání se svým tureckým kolegou Mevlütem Çavusogluem uvedl, že vidí na turecké straně ochotu pomoci a vyjít Česku vstříc, případ ale podle něj nepůjde vyřešit za den.

„Mám dobrý dojem. Už v této chvíli se dějí vstřícné kroky. Rodina bude moci navštívit vězněné a z turecké strany vidím určitou ochotu a vstřícnost dělat kroky, které nejsou v rozporu s právním řádem a těm občanům usnadňují situaci," řekl Zaorálek o dvojici Čechů, které turecké úřady viní z příslušnosti ke kurdským milicím YPG.

Zaorálek o případu jednal i s tureckým premiérem Binalim Yildirimem a i tento rozhovor mu dává optimismus. „Turecká strana říká, že je otevřená tomu, abychom my z naší strany dodali informace a argumenty, které mohou pomoci najít pozitivní vyústění," řekl. Za pozitivní vyústění by považoval vyhoštění dvojice do Česka.

České velvyslanectví v Ankaře se podle Zaorálka případem zabývá téměř denně, snaží se zadrženým Markétě Všelichové a Miroslavu Farkasovi pomoci s hledáním právníka a komunikuje i s jejich rodiči.

Podle Çavusoglua turecké úřady umožňují českým diplomatům zadržené navštěvovat. Zároveň ale Zaorálka upozornil, že podezření vůči dvojici jsou vážná a vyžadují důkladné prošetření, zejména v souvislosti s nedávným atentátem v Istanbulu, k němuž se přihlásila organizace napojená na Stranu kurdských pracujících (PKK).

„V našem osobním rozhovoru mi řekl, že jsou to okolnosti, které bohužel vytvářejí to, že oni nemohou takovou věc zahodit jen na základě našich ujištění, že dotyční neměli zlé úmysly," řekl Zaorálek.

Podle údajů české diplomacie se dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit, ale chtěla na území Sýrie ovládaném kurdskými jednotkami vybudovat polní nemocnici.

Turecký ministr uvedl, že vyšetřování spojitosti české dvojice s teroristickými organizacemi pokračuje. „Vyměňujeme si informace, zjišťujeme, o jak významné zapojení do struktur těchto organizací se u těchto českých občanů jednalo," řekl s tím, že by si přál, aby k incidentu nikdy nedošlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované