Hlavní obsah

Zaorálek plánuje útok na „Bakalovy“ byty. Nájemníci vidí naději u Nejvyššího soudu

Za byty OKD by měl stát dostatek doplatek přes deset miliard, míní nájemníci.

 

Reklama

Nový volební lídr sociální demokracie chce získat bývalé byty OKD zpět do rukou státu. Nájemníci vidí variantu v doplacení miliard.

Článek

Kauzu čtyř desítek tisíc hornických bytů, které v rámci privatizace černouhelné společnosti OKD získal v roce 2004 miliardář Zdeněk Bakala, si překvapivě jako předvolební téma zvolila sociální demokracie. Konkrétně její nový volební lídr Lubomír Zaorálek, který má svou základnu právě v Moravskoslezském kraji.

„Pokud vyhraje ČSSD a já se stanu premiérem, jsem rozhodnut vrátit se ke kauze bytů OKD. Protože vím, že kdyby se podařilo prokázat, že to byla nedovolená veřejná podpora, stát může odstoupit od smlouvy,“ uvedl dnešní ministr zahraničí v rozhovoru pro Lidové noviny.

Znamenalo by to komplikovaný proces. Bytový fond totiž před dvěma lety odkoupil zahraniční majitel – konkrétně lucemburská společnost Residomo. S původním majitelem dolů zosobněným postavou Zdeňka Bakaly tak už nemají byty nic společného.

O podobný krok usilují i nájemníci, kteří doufali, že si budou moci byty za zvýhodněných podmínek odkoupit. Nikdy k tomu ale nedošlo. Šanci ale vidí v doplacení kupní ceny, pokud by se podařilo prokázat, že převod bytů v rámci privatizace byl vlastně nedovolenou státní podporou.

„Pokud se to prokáže, bude mít kupující povinnost doplatit ten rozdíl mezi tržní cenou a cenou, za kterou to získal, což je podle nás částka přes 10 miliard korun. Stát by pak ty peníze mohl investovat v regionu, který to nutně potřebuje,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček.

Nájemníci ovšem teď vidí jako klíčové rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten ve sporu jednoho konkrétního obyvatele hornických bytů rozhodl, že pronajímatel nesmí zvyšovat nájemné na základě toho, že si nájemce byt sám opravil. A tím zvýšil jeho hodnotu.

Podobných případů totiž řeší nižší soudní instance celou řadu. A ty by se měly „návodem“ Nejvyššího soudu řídit.

Jaké další akce chystají nájemníci hornických bytů? Věří ještě v to, že by nakonec mohli byty získat? A jakou roli by podle nich v kauze měly sehrát obce? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované