Hlavní obsah

Zaorálek obvinil Hermana, že nedodržel dohodu. Odmítám diktát Pekingu, reaguje ministr

 

Reklama

Ministr kultury Daniel Herman odmítá tvrzení kolegy z vlády Lubomíra Zaorálka, že by porušil dohodu při setkání s dalajlamou.

Článek

Pročínské prohlášení prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky, předsedy Senátu a Sněmovny Milana Štěcha a Jana Hamáčka bylo podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nutné. Zaorálek řekl, že důvodem jeho vydání byla oficiální schůzka dalšího člena vlády – Daniela Hermana – s dalajlamou.

Zaorálek tvrdí, že tím Herman porušil dohodu. Podle ní se členové vlády mají setkávat s dalajlamou pouze soukromě. „Šlo o hledání řešení v situaci, kdy Česká republika přestala držet slovo. Pan Herman si tady prostě dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo," vysvětlil Zaorálek v pořadu Partie televize Prima, proč bylo po schůzce prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů sepsáno.

Herman Seznamu řekl, že již před zhruba dvěma roky, kdy se o zmíněné dohodě debatovalo, ministru zahraničí sdělil, že je pro něj nepřijatelné se s dalajlamou nesetkat.

„Odmítám, že bych porušil nějakou dohodu a odmítám diktát Pekingu nebo jakékoliv jiné země,“ uvedl Herman.

Zaorálek řekl, že Hermanovi před setkáním s dalajlamou doporučil, aby se s ním setkal soukromě v rámci konference Forum 2000. Až den před schůzkou se z médií dozvěděl, že Herman dalajlamu přijme oficiálně. Ministr kultury to podle Zaorálka zdůvodnil tím, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví a tedy i duchovních věcí.

Herman pročínské prohlášení, které se objevilo například na stránkách Pražského hradu, odsoudil. „Pro mě je to naprosto nepřijatelná, servilní pozice vůči Číně a vnímám to jako nepřijatelné vměšování Čínské lidové republiky do záležitostí České republiky,“ dodal ministr kultury.

Setkání s dalajlamou se dotklo i Hermanovy rodiny. Prezident Miloš Zeman se kvůli tomu rozhodl, že 28. října neocení strýce ministra kultury Jiřího Bradyho.

Reklama

Doporučované