Hlavní obsah

Zaostřeno na KLDR: Kim Čong-un není šílenec, ale cítí se ohrožený

Svět bez obalu: Korea.

 

Reklama

Další vydání pořadu Svět bez obalu, tentokrát o KLDR.

Článek

Současný severokorejský vůdce Kim Čong-un otestoval za necelých šest let své vlády přes 80 balistických střel. To je více, než kolik jich za dobu svého vládnutí vyslali jeho otec Kim Čong-il a dědeček Kim Ir-sen dohromady.

V noci na úterý odpálila KLDR z oblasti kolem své metropole Pchjongjang další raketu. Ta tentokrát přelétla Japonsko a dopadla do moře za ostrovem Hokkaidó. I když nedošlo k žádným škodám, tak tento incident ještě zvýšil napětí, které teď panuje na Korejském poloostrově. Jsme nad propastí války, shodují se americký prezident Trump, Moskva i Severní Korea.

Následky konfliktu se Severní Koreou by byly zničující pro celý Korejský polostrov, ale i pro Japonsko a pro Čínu, pro kterou by to znamenalo přísun milionu uprchlíků. „A ani Spojené státy by z toho nevyšly dobře,” říká koreanista Jaromír Chlada, který strávil ještě jako student v Severní Koreji půl roku. „Byli jsme tam jako studenti a mohli jsme s těmi lidmi mluvit,” říká Chlada. „Oni k nám ale přistupovali s nedůvěrou. Všichni tam jsou poučeni, jak mluvit s cizincem. Snaží se vyzvědět co nejvíce informací a sami toho moc neřeknou,” tvrdí koreanista.

„Já nesouhlasím s těmi hlasy, co říkají, že je Kim Čong-un šílenec, u kterého se nedá předpokládat, co udělá. Nemyslím si, že by byl schopen jen tak odpálit jadernou hlavici. Ten stát se ale cítí ohrožený a oni vnímají, že jejich raketový a jaderný program je jediná věc, která jim zaručí bezpečnost. Dobýt Severní Koreu by byl velmi krvavý konflikt,” dodává Chlada.

Reklama

Doporučované