Hlavní obsah

Západ Čech na hraně. Docházejí volná lůžka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka se ve středu premiér Andrej Babiš zavázal osobně řešit případný převoz pacientů do Německa.

Článek

Situace v Karlovarském kraji je napjatá. K dnešnímu dni bylo podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ve zdejších nemocnicích volných jen sedm lůžek na jednotkách intenzivní péče. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale ještě ráno tvrdil, že dokud se kapacita lůžek v celém Česku nebude blížit pouhým 10 procentům, vystačíme si bez zahraniční pomoci.

Podle SMS, kterou odpoledne obdržel od premiéra karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN), je ale už zase všechno jinak. Babiš napsal, že jakmile dá hejtman pokyn, je připravený se postarat o převoz pacientů do Bavorska nebo Saska.

„Domluvili jsme se na přímé komunikaci s panem premiérem. Nepovede to přes koordinátorku,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Kulhánek.

Nabídce rozumí tak, že ve chvíli, kdy uzná, že je nutné přepravit pacienty do blízkých nemocnic za hranicemi, ozve se premiérovi a ten to dojedná.

„Může to být v řádech dnů nebo týdne, kdy budeme v situaci, ve které jsme byli už několikrát v minulých týdnech, že nebudeme mít volná lůžka,“ popisuje hejtman, kdy by takový okamžik mohl nastat. Podle projekcí, které má od datových analytiků, je jednoznačné, že se situace bude dál horšit. Prozatím nemocnicím v kraji ulevili tak, že došlo k převozům pouze v rámci republiky.

Situaci zvládáme, hlásí koordinátorka

Karlovarská krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková ale ještě minulý týden ujišťovala, že zatím je aktuální kapacita dostačující.

„Toho času máme v regionu lůžkovou kapacitu pro covid-19 pozitivní pacienty, kteří potřebují kyslík, adekvátní. Ve chvíli, kdy se situace zhorší, selže standardní postup, který máme od národního koordinátora nařízený, tak samozřejmě si vynutím péči o pacienty někde jinde,“ řekla Seznam Zprávám. Zatím se prý nestalo, aby kraji nevyšli vstříc ve chvíli, kdy potřebovali přemístit pacienta.

„V regionu máme třicet standardních lůžek pro covid pozitivní pacienty, kteří potřebují kyslík. Myslíte si, že je to ta chvíle, kdy je třeba volat Německo?“ dodala krajská koordinátorka.

Podle hejtmana si s koordinátorkou neprotiřečí. Zatímco ona hlásí aktuální stav, on se zabývá nejbližšími dny. „Chceme mít připravený nástroj transferu do Německa, protože si myslím, že ho budeme potřebovat,“ konstatuje Kulhánek. Dodává, že s koordinátorkou Uhlíkovou se znají dlouho, mají přátelský vztah a kooperují s Centrálním řídícím týmem.

Plzeňský kraj hlásí stop stav

Mnohem vážnější je momentálně situace v Plzeňském kraji. Hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) rozeslala novinářům prohlášení, že nemocnice v kraji už nemají kapacitu přijímat další covid pozitivní pacienty. „Všichni noví pacienti jsou převáženi do jiných nemocnic v republice, primárně do nemocnice Motol. V této souvislosti omezují další běžnou péči. Zdravotnictví v našem kraji už nedokáže všem nemocným poskytnout adekvátní péči,“ stojí v prohlášení plzeňské hejtmanky.

Krajský koordinátor intenzivní péče Jan Beneš ovšem vyjádření hejtmanky odmítá dál komentovat a nechce ani poskytnout detaily například o tom, kolik pacientů muselo být z Plzeňského kraje převezeno.

Podle statistik, které zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách, je situace kritická i v hlavním městě. Například počet volných lůžek na jednotkách intenzivní péče se pohybuje na pěti procentech. Pražský koordinátor Tomáš Vymazal ovšem situaci nevnímá kriticky.

„Není důvod k panice. Čísla se pravidelně aktualizují a odráží počet pacientů, kteří jsou do nemocnice přiváženi. V současné době je Praha schopná se postarat o své nemocné,“ vysvětluje Tomáš Vymazal. O převozech pacientů se podle něj zatím nejednalo.

Morava nabízí pomoc

Situace se naopak otáčí v moravských nemocnicích. Aktuálně jsou schopné přijmout desítky dalších covidových pacientů. Nicméně také upozorňují, že intenzivních lůžek nemají nazbyt. „Možnost pomoci je na stole. A nejspíš je jen otázka času, kdy bude třeba,“ řekl koordinátor intenzivní péče ve Zlínském kraji Tomáš Gabrhelík.

S kolegy z ostatních krajů a centrálním řídícím týmem přetížené nemocnice v těchto dnech intenzivně řeší. „Připravujeme se úplně na všechno. Chystáme všechny možné scénáře, včetně těch nejhorších. Zahrnují i přeshraniční pomoc,“ doplnil Gabrhelík.

FN Brno při podzimní vlně připravila až tři stovky covidových lůžek a v nejvytíženějším období hospitalizovala přes dvě stovky pacientů. „Nyní jich máme 133, ale z toho je 46 na jednotkách intenzivní péče. To je velmi podobné číslo jako na podzim. Právě v tomto počtu jsme dlouhodobě na hraně kapacit,“ uvedla mluvčí Veronika Plachá.

Největší moravská nemocnice přesto může přijmout do deseti pacientů z jiných krajů. Nedávno už vypomohla přetížené chebské nemocnici, z níž dorazilo sedm nemocných. „Ukázalo se, že dva nebyli pro tak dlouhý převoz vhodní, a museli jsme je ihned intubovat,“ řekla Plachá.

Podle Plaché se také změnil přístup pacientů s covidem. Zatímco loni na začátku epidemie byla zaplněná standardní lůžka, nyní lidé často převoz do nemocnic odkládají. „Často leží s vysokými horečkami doma týden a do nemocnice už přijíždějí ve velmi vážném stavu,“ dodala.

A právě dlouhá rekonvalescence pacientů nemocnice přetěžuje. Na intenzivních lůžkách totiž leží také pacienti, kteří už covid prodělali, ale ve vládních statistikách již nefigurují. Po dvacátém dni od PCR testu už totiž nejsou vedení jako covid pozitivní. „Podle příruček vypadávají z virulence ve dvacátém dni, ale jsou nadále PCR pozitivní. Jenže to onemocnění má mnohem delší průběh, než dojde k reparaci plicní tkáně a všech dalších, protože se často jedná o střeva nebo ledviny. Pacienti stráví v nemocnici třeba až šest i osm týdnů – pokud to dopadne dobře. Samozřejmě často to tak není,“ doplnil Gabrhelík.

Reklama

Doporučované