Hlavní obsah
Online

Nebývalá zkáza: Tragické záplavy v Německu mají už 58 obětí

Foto: Profimedia.cz

Silný déšť vyvolaný tlakovou níží Bernd zaplavil už během předchozí noci v některých německých regionech sklepy, silnice a pozemky.

Reklama

aktualizováno •

Západ Německa a část Belgie, Lucemburska a Nizozemska sužují prudké povodně. Vyvolaly je bouře a deště spojené s tlakovou níží Bernd. Pohřešují se desítky lidí a přibývá obětí. V Německu zahynulo 43 lidí, další čtyři hlásí Belgie.

Článek
  • Záplavy zasáhly hlavně spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.
  • Velká voda srovnala se zemí část městečka Schuld, ve kterém se pohřešuje na 70 lidí.
  • Média dosud informují o 58 obětech, čísla se ale rychle mění.
  • Meteorologové upravili předpověď: na západě země se v příštích dnech silné bouře ani deště neočekávají.

Video a fotky: Tragické záplavy v Německu

Letecké záběry na nejvíce postižené oblasti Německa.Video: AP

Foto: Roberto Pfeil, Getty Images
  • V okrese Trevír-Saarburg voda poničila stovky domů

    V okrese Trevír-Saarburg voda poničila stovky domů. Hladina řeky Kyll, která je přítokem Mosely, dosáhla 7,8 metru, čímž výrazně překročila dosavadní maximum 4,8 metru z roku 1995. Záchranáři pomocí speciálního vozidla bundeswehru museli evakuovat obyvatele jednoho z domovů pro seniory, protože příjezdovou cestu k němu odřízla voda.

  • Záplavy v Belgii si vyžádaly devět životů, Maastricht evakuuje 10 tisíc lidí

    Počet lidí, kteří v důsledku záplav ve východní Belgii přišli o život, se k dnešnímu večeru zvýšil na devět, informovala agentura Belga. V Maastrichtu na jihu Nizozemska úřady vyzvaly asi 10 000 lidí, aby opustily své domovy, protože očekávají, že řeka Máza v noci zaplaví několik obytných čtvrtí.

    V Belgii záplavy sužují zejména Valonsko, které se rozkládá na jihu a východě Belgie. Nejvíce zasažené jsou obce Theux a Pepinster a lázeňské město Spa, ležící blízko Verviers ve valonské provincii Lutych.

  • Velice zasažený je také okres Euskirchen v Severním Porýní-Vestfálsku

    Celkem si v této nejlidnatější německé spolkové zemi záplavy vyžádaly již tři desítky obětí. Lidé v některých městech v Porúří, například v Mühlheimu nebo Bottropu, si vodu k pití musejí převařovat, záplavy poničily filtrační zařízení.

  • Záplavy na západě Německa mají 58 obětí

    Ničivé záplavy na západě Německa si vyžádaly 58 obětí, uvádí německá média. Ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz nově informoval o dalších devíti mrtvých. Doposud tak v této spolkové zemi přišlo o život 28 lidí, další se ale pohřešují. Tři desítky lidských životů i obrovské materiální škody si živel vyžádal také v Severním Porýní-Vestfálsku, nejlidnatější německé spolkové zemi.

  • Počet obětí roste i v Belgii

    Při povodních na jihovýchodě Belgie v posledních dvou dnech zahynulo šest lidí. Informovala o tom stanice BBC.

    Těla čtyř mrtvých našli záchranáři v oblasti města Verviers v provincii Lutych, kde leží několik dalších obcí nejhůře postižených záplavami, informovala agentura AFP. Úřady vyzvaly obyvatele stejnojmenné metropole provincie, aby se evakuovali, pokud žijí v blízkosti řeky Mázy, jejíž hladina stále stoupá.

  • Počet obětí v Německu stoupl

    Kvůli vytrvalému dešti a záplavám za posledních 48 hodin na západě Německa zemřelo nejméně 43 lidí. Další desítky osob se stále pohřešují, informovala s odvoláním na policii německá agentura DPA.

  • Nabídka české pomoci

    Česko nabídlo Německu prostřednictvím hasičů pomoc, země ale zatím situaci zvládá vlastními silami a prostředky. Na Twitteru to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nabídka pomoci podle něj trvá i do budoucnosti. Lítost nad událostmi vyjádřil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a také nabídl pomoc.

    „Sledujeme s lítostí velké záplavy v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku s vysokým počtem obětí, nezvěstných a zničených domů a jsme připraveni našim německým sousedům pomoci!“ uvedl na Twitteru šéf české diplomacie.

    Rodinám obětí záplav vyjádřil prostřednictvím kondolence zaslané německému protějšku Franku-Walteru Steinmeierovi soustrast prezident Miloš Zeman.

  • Rabování u Cách

    Ve městě Stolberg v Severním Porýní-Vestfálsku došlo k pokusům o rabování. Informovala o tom místní policie. Svědci ve třech případech uvedli, že v několika zaplavených obchodech viděli zloděje. Přímo v klenotnictví zadržela policie jednoho muže. Několik cizinců pak uprchlo z potravin a drogerie, když na místo dorazila policie. Ve městě teď opuštěné obchody a domy hlídá stovka policistů.

  • Následky velké vody ve městečku Schuld

    Foto: Profimedia.cz

    Přívalová vlna na řece Ahr smetla německé městečko Schuld.

  • Proč došlo k tak prudkým povodním?

    Půda v západním Německu byla nasycená, a nemohl absorbovat extrémní srážky posledních dvou dnů, vysvětlil v rozhovoru pro ARD meteorolog Mark Eisenmann. Během dvou dnů zaznamenali na některých místech až 200 litrů srážek na metr čtvereční. Některé potoky se proto zvedly na úrovně, na které nebyly nejspíš déle než desítky let.

    Podle Eisenmanna jsou extrémní srážky důsledkem změny klimatu. „Teplý vzduch může absorbovat podstatně více vodní páry a tím pádem prší více vody,“ uvedl meteorolog. Nad německem se už od začátku července udržovaly tlakové níže, které přinášejí ze Středomoří do střední Evropy teplý vlhký vzduch.

    O zřejmé souvislosti se změnou klimatu píše i Die Welt. Pokud je vzduch o jeden stupeň teplejší, může akumulovat o 7 procent více vodní páry. Při vyšších teplotách pak naprší více vody, uvádí web.

  • Počet obětí roste

    Počet obětí záplav v západní části Německa se podle místní policie zvýšil na nejméně 42. Nové oběti ohlásil okres Euskirchen v Severním Porýní-Vestfálsku, na který nyní připadá 15 potvrzených mrtvých. Podle tamní policie ale ještě nebyli nalezeni všichni pohřešovaní. Policie v okresu Ahrweiler v sousední spolkové zemi Porýní-Falc nyní registruje 18 úmrtí.

  • Velká pátrací akce

    Po desítkách pohřešovaných lidí pátrají v západoněmecké vrchovině Eifel stovky záchranářů a několik vrtulníků. V akci je kromě policistů i 250 záchranářů a vojáci Bundeswehru. Zatím není jasné, jestli jde o oběti vody, či zda byli pohřešovaní lidé mimo své domovy, například na dovolené. Informace se budou teprve zpřesňovat.

    Dál ale stoupá ale počet obětí. Mezi 33 mrtvými jsou dva hasiči, ale také dva senioři, kteří se utopili v přízemí svých domů.

  • Městečko v kaňonu smetla řeka

    Jednou z nejvíce postižených obcí je po nočních povodních obec Schuld v Porýní-Falci. Městečko leží v kaňonu řeky Ahr. Rozvodněný tok strhl několik domů, dalším desítkám hrozí zřícení. V obci se pohřešuje na sedmdesát lidí.

  • Laschet chce důslednější ochranu klimatu

    Povodně nejspíš ovlivní i volební kampaň před zářijovými volbami do Spolkového sněmu. Šéf CDU Armin Laschet, který je premiérem zasaženého Severního Porýní-Vestfálska, zrušil předvolební cestu po Německu. Ve čtvrtek v reakci na záplavy vyzval k důslednější ochraně klimatu a rodinám postiženým povodněmi slíbil státní pomoc. Je pravděpodobné, že po bleskových povodních se v zemi bude intenzivně debatovat o klimatických změnách a jejich dopadech.

  • Merkelová: Jsem otřesena

    Spolková kancléřka Angela Merkelová uvedla, že je situací v zaplavených oblastech otřesena. Poděkovala všem záchranářům a zasahujícím složkám. Merkelová je na návštěvě Spojených států, večer se v Bílém domě sejde s americkým prezidentem Joem Bidenem.

  • Hrozí protržení hrází

    Řeky na mnoha místech západního Německa dosud nekulminovaly. Některé vodní nádrže dokonce hrozí protržením. Evakuovaly se například obce pod nádrží Steinbachtalsperre nedaleko Kolína nad Rýnem.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy