Hlavní obsah

Extra rychlý soud rozhodl. Navalnyj bude aspoň měsíc za mřížemi

Alexej Navalnyj a jeho vzkaz ze soudní síně.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ruský opozičník Alexej Navalnyj bude nejméně do 15. února ve vazbě. V pondělí odpoledne o tom rozhodl soud, který se konal na policejní stanici ve městě Chimki poblíž Moskvy.

Článek

Navalnyj byl zadržen v neděli po návratu do vlasti poté, co se v Německu několik měsíců zotavoval z pokusu o otravu. Podle spolupracovníka stane ještě dnes před soudem.

„Západní politici si myslí, že tímto způsobem budou schopni odvést pozornost od nejhlubší krize, ve které se nachází sám liberální model rozvoje,“ řekl Lavrov. Dodal, že elity na Západě jdou cestou vyhledávání nepřátel na mezinárodní scéně včetně Ruska, aby zakryly vnitřní politické problémy.

Zatčení ruského opozičního předáka odsoudila řada politických představitelů a zemí včetně předsedy Evropské rady Charlese Michela, českého ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka a předsedy vlády Andreje Babiše, amerického šéfa diplomacie Mikea Pompea a představitelů Německa, Británie, Francie, Itálie, pobaltských zemí nebo Kanady.

Navalnyj se vrátil do Moskvy poté, co se v Německu několik měsíců zotavoval z pokusu o otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny Novičok. Evropská unie a Británie kvůli otravě touto látkou, kterou potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), uvalily sankce na spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruské úřady podíl na otrávení Navalného odmítají a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Ministr zahraničí Lavrov podle ruské agentury TASS dodal, že Rusko Navalného otravu vyšetřovat neplánuje. „Stopy po útoku chemickými látkámi ruská strana nenalezla, pro zahájení trestního řízení v souladu s naší legislativou tedy neexistují důvody,“ uvedl Lavrov.

Podle Navalného poradce Leonida Volkova ruský opoziční předák měl již dnes stanout před soudcem, který se měl dostavit přímo na policejní stanici na moskevském předměstí Chimki, kde je Navalnyj zadržován.

„Šílenství. Bojí se Alexeje dát k soudu, tak vezou soud k Alexejovi,“ uvedl na Twitteru Volkov s tím, že ve 12:30 moskevského času (10:30 SEČ) Navalného advokátka dostala úřední vyrozumění, že soudce se bude věcí zabývat dnes ve 12:30 moskevského času.

Navalnyj označil pondělní zahájení soudního procesu přímo na policejní stanici, kde je po svém návratu do vlasti zadržován, za nejvyšší možnou míru bezpráví. Zodpovědnost za něj nepřímo připsal prezidentu Vladimiru Putinovi.

„Už jsem viděl hodně případů výsměchu spravedlnosti, ale ten děda ve svém bunkru se očividně tolik všeho bojí, že jednoduše roztrhal trestní zákoník a vyhodil ho do koše. Toto je nejvyšší možná úroveň bezpráví,“ řekl Navalnyj po pondělním zahájení procesu na policejní stanici ve městě Chimki. „Dědou v bunkru“ měl podle agentury DPA a dalších komentátorů na mysli ruského prezidenta Putina.

Podle agentury Reuters by nejnovější dění kolem Navalného mohlo vyvolat nové sankce vůči Rusku, přičemž jejich terčem by se mohl stát i mnohamiliardový plynovodní projekt Nord Stream 2. Diskusi o zavedení dalších unijních sankcí podpořil Petříček či představitelé pobaltských zemí.

Navalnyj byl zatčen jen krátce po přistání v Moskvě při průchodu pasovou kontrolou. Ruská vězeňská služba (FSIN) podle agentury TASS informovala, že opozičník byl zatčen na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se „systematickým porušováním“ režimu podmíněného trestu, který mu byl uložen za údajnou zpronevěru. Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Reklama

Doporučované