Hlavní obsah

Západ vs. východ: Asijské země prochází krizí lépe, EU i USA pokulhávají

Foto: Shutterstock.com

Slibné zprávy z Asie jsou v kontrastu se situací na západě, kde ekonomika kvůli koronaviru opět klesá. Ilustrační fotografie.

Reklama

Největší asijské ekonomiky se dalšímu propadu vyhnuly, zatímco hospodářství v USA a evropských zemích brzdí druhá vlna koronaviru. Asie se proto snaží udržet dynamiku vzhledem k poklesu ekonomik svých obchodních partnerů.

Článek

Největším asijským ekonomikám se podařilo uniknout dlouhodobému propadu, který by zapříčinila pandemie covidu-19. Japonské hospodářství ve třetím čtvrtletí vzrostlo o pět procent, což zemi vytáhlo z recese. Zvýšila se o 21,4 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 1980.

Ještě dříve se z poklesu začala zotavovat i Čína a její hospodářství také zrychluje. Průmyslová výroba v zemi s druhou největší ekonomikou světa vzrostla v říjnu téměř o sedm procent, což překonalo odhady ekonomů. Podle serveru CNN vzrostly maloobchodní tržby v Číně nejrychleji v tomto roce o více než 4 procenta.

Slibné zprávy z Asie jsou ale v kontrastu se situací na západě, kde se mnoho zemí potýká s druhou vlnou koronaviru, a proto musely znovu zavést další omezení ve snaze dostat šíření nákazy pod kontrolu.

Předseda Fedu Jerome Powell minulý čtvrtek znovu varoval, že americká ekonomika bude potřebovat více stimulů ze strany vlády i centrální banky, aby krizi překonala.

Centrální banka Velké Británie Bank of England se už na začátku listopadu obávala zdvojnásobení recese britské ekonomiky, neboť země znovu vyhlásila lockdown. Podobnému osudu čelí i další evropské země.

„Z velké části díky výrazně lepšímu zadržování viru si většina asijských ekonomik vede lépe než jejich západní protějšky,“ uvedl pro CNN Louis Kuijs ze společnosti Oxford Economics. Kuijs očekává, že většina hlavních evropských ekonomik v tomto čtvrtletí klesne právě kvůli novým omezením, která souvisí s covidem. Také dodal, že to může zasáhnout rovněž ekonomiku USA, i když tamní vláda podniky nezavře.

Zatímco ekonomiku v Evropě a Americe čekají další propady, Asie čelí jiné výzvě – jak udržet dynamiku vzhledem ke zpomalujícímu se růstu hlavních obchodních partnerů.

„Uzavření v Evropě a opětovné zpomalení v USA představují riziko, že asijské zotavení vývozu by si mohlo dát pauzu,“ řekl Frederic Neumann, výkonný ředitel HSBC. Poukázal na to, že asijské ekonomiky jsou závislé na globálním obchodu a nižší poptávka ze západu by mohla oživení potlačit. „Samotná Asie nemůže globální ekonomiku vytáhnout z jejího propadu,“ dodal Neumann.

Čínská vláda v pondělí uznala riziko, které pro hospodářství země představují druhé vlny pandemie v ostatních státech. Ohniska nákazy v Evropě a USA způsobují nejistotu ohledně čínského exportu.

Ačkoli slabost ekonomiky ve Spojených státech a v Evropě bude mít dopad na obchod a investice v Asii, Kuijs z Oxford Economics se domnívá, že by to nemělo ekonomiky na východě úplně vykolejit, pokud se jim samotným další vlna nákazy vyhne. Denní nárůst případů s koronavirem v Japonsku nedávno dosáhl tříměsíčního maxima, i když počty nakažených jsou stále výrazně nižší než v USA.

Bez ohledu na stav pandemie se země z asijsko-pacifického regionu snaží posilovat vzájemné vazby bez pomoci zbytku světa. Tento víkend podepsala skupina zemí, mezi nimiž jsou Čína, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie a dalších 11 států, dohodu RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership), což je významná obchodní smlouva, která se připravovala téměř deset let. RCEP pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky.

„Může to posílit trend, který již probíhá po celá desetiletí: že globální těžiště ekonomiky se stále neúnavně tlačí na východ,“ napsali ekonomové z HSBC ve zprávě, kterou zveřejnili v neděli.

Český export tato dohoda zatím nijak neovlivní. „Jaký bude mít tato smlouva dopad na náš zahraniční obchod, ukáže teprve čas, ale z obecného hlediska je vždy dobré, když obchodu nebrání jakékoliv umělé bariéry. Z pohledu exportérů se domnívám, že tato smlouva by neměla zásadním způsobem ovlivnit náš vývoz, protože v loňském roce jsme do těchto 15 zemí vyvezli zboží v hodnotě necelých 126 miliard korun, což činilo 2,7 procenta z našeho celkového exportu,“ sdělil ČTK místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Největší podíl z tohoto objemu vývozu připadal podle Daňka na Čínu a Japonsko. „Do každé z ostatních zemí jsme vyvezli zboží v hodnotě deset miliard korun nebo méně,“ uvádí Daněk.

Významnější podíl mají tyto země na náš dovoz. „Loni objem importu z těchto zemí dosáhl více než 946 miliard korun, což je 23 procent z celkového dovozu. Největší podíl měla opět Čína s hodnotou 650 miliard korun – téměř 16 procent z celkového importu do ČR,“ vysvětluje Daněk.

Dohoda RCEP prosazovaná Pekingem snižuje cla a stanovuje společná obchodní pravidla. Týká se obchodu, služeb, investic, telekomunikací i autorských práv. Byla podepsána na okraj summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v Hanoji. Mezi signatáře patří deset členů ASEAN (Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam) a spolu s nimi Čína, Jižní Korea, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland.

Reklama

Doporučované