Hlavní obsah

Zapadlá a „ukradená“ obec přitáhla pozornost policie, úřadu práce i vedení ANO

Foto: Seznam Zprávy

Marek Sikora, jeho otec i několik jejich zaměstnanců složili v barvách hnutí ANO jedinou kandidátku na Hrčavě.

Reklama

Státní zastupitelství, policie, stavební úřad, úřad práce, ale i místní sdružení obcí a samotné nejvyšší vedení hnutí ANO – to je jen malý výčet všech institucí, které se v posledních dnech zabývají situací na Hrčavě, malé obci v Beskydech, o níž Seznam Zprávy nedávno zveřejnily sérii investigativních reportáží.

Článek

Jen několik týdnů stačilo k tomu, aby se z Hrčavy – nenápadné vesnice na hranici Česka, Slovenska a Polska – stala jedna z nejsledovanějších obcí v Česku.

Jak vyšlo najevo v průběhu února z reportážní série Ve stínu Malé Prahy, malá obec s pár stovkami obyvatel v sobě totiž zrcadlí všechny problémy z velké politiky – střet zájmů starosty a podnikatele v jednom, systém zneužívání státních dotací pro zaměstnávání handicapovaných nebo problém místních obyvatel s nedostatkem vody.

Podezření, která poprvé zazněla ve čtyřdílné reportáži Seznam Zpráv, nyní prověřuje hned několik úřadů. Podněty se zabývá například Ministerstvo vnitra, úřad práce nebo Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

Zastupitelství případ převzalo od vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která na stůl dostala hned dva podněty – jeden od členů České pirátské strany, druhý od lidovkyně Pavly Golasowské. Ti se na pražskou vrchní státní zástupkyni obrátili kvůli napojení zastupitelů obce na místní policii. Krajská pobočka v Ostravě by nyní měla rozhodnout, komu případ přidělí.

Trestní oznámení se týkají zejména podezření z podvodu při využívání státních dotací na zaměstnávání handicapovaných. Bývalí zaměstnanci starostových firem totiž v reportážích popsali, že mzdu, kterou jako příspěvek pro OZP měli dostávat od státu, nepobírali v plné výši. Část peněz si podle nich jejich šéf a starosta v jednom Marek Sikora a jeho otec nechávali ve vlastní kapse.

Ze stejného důvodu má na stole podnět i frýdeckomístecký úřad práce. Ten má přezkoumat, jak vypadají smlouvy, které firma svým zaměstnancům vyplácela. A jestli dokumenty s částkou peněz, které zaměstnanci měli podepisovat, provázejí jejich podpisy, anebo jde o podvrh.

Další problémy spojené se starostou a jeho otcem, zastupitelem Rostislavem Sikorou, řeší i úřad nedalekého města Jablunkov. Ten má rozhodnout, zda zastupitelstvo (navíc bez opozice) rozhodováním o zapojení svých firem do veřejných zakázek neporušilo povinnost nahlašovat střet zájmů. K tomu totiž v minulosti opakovaně nedošlo.

A nejbližší stavební odbor v Mostech u Jablunkova analytikům z České pirátské strany potvrdil, že v obci Marek Sikora stavěl načerno. Úřad už nepovolenou výstavbu na jeho pozemku zastavil, v příštích dnech má vydat příkaz k jejímu odstranění.

Další v řadě je pak i Ministerstvo vnitra. To by mělo dohlédnout na dodržování zákona o obcích – konkrétně obyvatelé si stěžují na to, že zastupitelstvo při řešení některých témat nevyvěšuje pozvánku na příští jednání na tabulích a stránkách obce.

To byl třeba případ jednání zastupitelstva, které řešilo napojení přípojky z obecního vodovodu na novou mlékárnu pana starosty. Za firmu i zastupitelstvo si napojení vodovodu na svoji firmu starosta podepsal sám. Později – po zveřejnění reportáže – svůj záměr stáhl.

„Kdyby tehdy tento bod starosta řádně vyvěsil na úřední desku, místnost je plná obyvatel, kteří s tím nesouhlasí,“ líčila jedna z místních Pavlína Matykiewiczová.

A celá kauza má i politický rozměr. Zastupitelstvo totiž kandidovalo pod značkou hnutí ANO Andreje Babiše a strana nyní zvažuje, jak se k situací postaví.

Podle potvrzených informací od několika členů strany o situaci v obci na konci Česka jednali členové moravskoslezské buňky na krajském sněmu koncem února. Věc ale odložili s tím, že počkají na rozhodnutí vyšších pater.

„O Hrčavě jedná přímo předsednictvo hnutí ANO,“ potvrdil jeden ze zdrojů uvnitř grémia s tím, že zvažuje, zda hrčavskou kandidátku Marka Sikory připraví o značku hnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované