Hlavní obsah

Západní Čechy se připravují na chytrou karanténu

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Armáda ČR

Hlavní hygienička Jarmila Rážová během příprav na rozjezd chytré karantény.

Chytrá karanténa je zásadní projekt pro návrat společnosti k normálnímu životu. Je i prostředkem k efektivnímu zachycení jakékoliv další vlny nákazy, nejen koronavirové epidemie. Od příštího týdne poběží v celé republice.

Článek

O tom, že je chytrá karanténa opravdu užitečným systémem, se už přesvědčili hygienici na jižní Moravě, ale také v Moravskoslezském a Středočeském kraji a hlavním městě Praze, kde běží naplno.

Na plné spuštění se intenzivně chystají také ve zbylých krajích České republiky. Plně spuštěna bude chytrá karanténa ve všech krajích od příštího týdne. Přípravám na rozjezd chytré karantény v Plzni, Karlových Varech a Ústí nad Labem dnes přihlíželi zástupci Centrálního řídícího týmu projektu v čele s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

Foto: Armáda ČR

Do značné míry pomáhají hygienickým stanicím studenti vojenské medicíny.

Na místě jednali s řediteli krajských hygienických stanic a zjišťovali případné zádrhely, které během nastavování procesu chytré karantény mohly vzniknout. Zúčastnili se také školení epidemiologů, které je klíčové pro hladké fungování celého projektu. I když za chytrou karanténou stojí robustní IT systém, telefonáty s občany budou vždy vést hygienici, kteří musí umět se systémem dobře pracovat.

„Velmi oceňuji práci všech zaměstnanců jednotlivých hygien, kteří v nelehké době odvádějí skvělou práci a pomáhají nastavit nový komplexní systém. Nechceme nahradit jejich způsob práce novým, ale pomoci jim ho zrychlit a zefektivnit. Chytrá karanténa není jen technickým řešením, ale musíme za ní vidět lidi, kteří ji provádějí - od armádních odběrových týmů přes pracovníky vyhodnocovacích laboratoří až po zaměstnance krajských hygien, bez kterých by to opravdu nešlo,“ řekl náměstek Prymula.

Foto: Armáda ČR

Hejtman Plzeňského kraje Ing. Josef Bernard.

Na krajských hygienických stanicích to však není jen o stálých pracovnících. Aby ti zvládali případné nápory nových nakažených, do značné míry jim pomáhají studenti vojenské medicíny z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Jsou schopní obstarat až polovinu všech telefonátů s občany. Konkrétně ve třech západočeských regionech pomáhá s kontaktováním nakažených a rizikových lidí 22 mediků.

Armáda v jednotlivých krajích poskytuje i mobilní odběrové týmy. V Plzni jezdí občanům odebírat vzorky tři dvojice zdravotník-řidič, v Ústí dvě a v Karlových Varech jedna. I když nejezdí k lidem jako první, ale přednost mají stacionární odběrová místa a záchranka, jen za uplynulý víkend dokázaly týmy v těchto třech krajích provést celkem 268 odběrů.