Hlavní obsah

Západočeská univerzita vyvinula transportní držáky na vakcíny proti covidu, vytiskla je na 3D tiskárně

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační snímek.

Reklama

Centrum informatizace a výpočetní techniky (CIV) Západočeské univerzity vyvinulo transportní držáky na vakcíny proti covid-19. Zabraňují znehodnocení, zjednodušují manipulaci, administrativu a skladování očkovací látky Pfizer.

Článek

První desítky transportních držáků darovaly Fakultní nemocnici v Plzni (FN), jedinému distribučnímu očkovacímu místu v Plzeňském kraji, které je využívá pro převoz vakcíny do očkovacích center. CIV dalo výkres k dispozici na internet, aby si mohl držáky vytisknout kdokoli v ČR i ve světě, řekl Pavel Vondruška z CIV.

„Model držáků navrhli zaměstnanci CIV, plzeňská pobočka francouzské inženýringové skupiny AKKA je po prověření zdravotníky a následné mírné úpravě vytiskla na svých 3D tiskárnách,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará. Pokud se podle ní ozve nějaká nemocnice nebo zdravotnické zařízení, bude CIV reagovat a pokusí se opět zapojit dobrovolníky.

Držák pojme 49 lahviček, tedy 294 dávek vakcín. „Nejdříve jsme je věnovali Rokycanské nemocnici, kde se výrobek osvědčil. Následně projevila zájem FN,“ uvedl Vondruška. Pořadače jsou čtvercové, s rozměry 124 krát 124 milimetrů, tak aby se vešly do podobně velké papírové krabice s víčkem. „Určené jsou pro vakcínu Pfizer/BioNTech, pro jiné by bylo potřeba rozměry upravit,“ řekla mluvčí. Vakcína musí být podle vědců skladována při teplotách minus 72 stupňů. Před použitím se rozmrazí a následně se může skladovat pouze pět dní mezi dvěma až osmi stupni Celsia. Uchovává se v malých lahvičkách, které jsou při manipulaci nestabilní. Po celou dobu před použitím by měly být ve vertikální poloze.

„FN je jediným distribučním očkovacím místem v Plzeňském kraji a z naší lékárny je pak očkovací látka dle pokynu krajského koordinátora předávána očkovacím místům v kraji,“ řekla vedoucí lékárny FN Plzeň-Bory Radka Boudová. Držáky podle ní výrazně pomohou, protože se snadno spočítají kusy, ampulky stojí a zabraňuje se jejich znehodnocení. Lékárna dosud vydala zhruba 200.000 dávek.

„Skvělý nápad s držákem pro novou vakcínu jsme zaregistrovali na facebooku a jelikož máme v prototypovém centru v Plzni možnost využít 3D tiskárnu, hned jsme nabídli pomoc držáky natisknout,“ řekla Šárka Bilíková z AKKA. Od návrhu je k produktu potřeba pouze několik hodin. „Držáky jsou z termoplastu s vysokou pevností. Zároveň je lehký a odolný,“ uvedl šéf prototypového centra v AKKA v Plzni Štefan Bárta.

Reklama

Doporučované