Hlavní obsah

Zápal plic už lidi nezajímá. Hledají informace o ztrátě čichu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Informace o příznacích covidu-19 lidé na podzim vyhledávají výrazně více než při jarní vlně. Podle četnosti vyhledávání na Seznam.cz v říjnu nejvíc internetových uživatelů zajímala ztráta čichu.

Článek

Když v roce 2018 Česko sužovala silná chřipková epidemie, lidé se nejvíc pídili po informacích spojených se zápalem plic. Také suchý kašel byl podle vyhledávače Seznam.cz často hledaným výrazem. Oba je však překonal známý příznak nemoci covid-19. Nejvyhledávanějším ze všech vybraných symptomů za celé období tří let se stala ztráta čichu.

Zánět plic si v roce 2018 vyžádal celkem 1705 obětí. Ukazuje to ročenka Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podle časové řady Českého statistického úřadu všech úmrtí byla v tomto roce největší úmrtnost okolo desátého týdne – tedy v době, kdy lidé vyhledávali informace spojené se zápalem plic nejvíc za celou pozorovanou dobu.

Vyhledávání příznaků tedy do určité míry kopíruje sezonní přítomnost virů. V létě jednoduše hledá suchý kašel nebo zápal plic méně lidí, než je tomu v zimě.

Na jaře ztráta čichu trápila málokoho

Na grafu je v první řadě vidět, že dotazy na vyhledávač související se ztrátou chuti a čichu se dramaticky nezvýšily ani během počátku epidemie v březnu. Přitom první zmínky o tomto příznaku se v českých médiích objevily právě v tomto měsíci. V dubnu pak zájem o ně ještě polevil.

Na jaře byl také vyšší počet dotazů ohledně suchého kašle a zápalu plic. Na ztrátu čichu a chuti se ale uživatelé internetu začali dotazovat víc až během září. Tedy v době, kdy i ministerstvo začalo evidovat zvýšený počet případů nákazy. Počet dotazů byl čtyřikrát vyšší než v srpnu a v říjnu se stala ztráta čichu nejvyhledávanějším dotazem ze všech pozorovaných za poslední bezmála tři roky.

Proč ukazujeme tři roky?

Data jsou sesbíraná za více let, aby byly jasně vidět sezonní vlivy. Na poslední nárůst dotazů však sezona podstatný vliv neměla: i během silné chřipkové epidemie v roce 2018 se ztráty čichu týkalo jen 355 dotazů.

Co víme o ztrátě čichu a chuti

Spolu se ztrátou chuti jde o symptom často doprovázející převážně mírnější průběh onemocnění covid-19. Týká se také ve větší míře mladších lidí. „Odborníci přesně nevědí, proč se ztráta čichu vyskytuje tak často u mladých a jinak bezpříznakových pacientů,“ komentoval to například přednosta kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku v FN Motol Jan Plzák pro Českou televizi. Jak dodal, je to příznak velmi častý a typicky je spjat s covidem-19.

Oba symptomy mohou nakažené trápit i tři týdny, a dokonce existují jednotlivé případy, kdy lidé sebereportovali ztrátu čichu a chuti trvající až měsíce. Jako medián ale Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí sedm dní.

Ztráta čichu neboli anosmie dokonce v pětině případů předcházela všem dalším příznakům. Ukazuje to metastudie Univerzity v Cambridge, která také říká, že změna vnímání čichu byla pozorována v téměř polovině případů onemocnění, konkrétně 47 %.

V USA hledali na počátku epidemie

Podobný nárůst v dotazech na ztrátu čichu a chuti je vidět ve Spojených státech u vyhledávače Google. Tam podle vytvořené metriky vzrostl počet dotazů z února na březen letošního roku o 3200 procent. Vrcholu dosáhl koncem měsíce. To je zároveň doba, kdy například v New Yorku začalo případů koronaviru rapidně přibývat.

Data Google kromě toho ukazují, že v březnu lidé v Americe vyhledávali nejvíc za posledních pět let také informace spojené s tématem zápalu plic.

Reklama

Doporučované