Hlavní obsah

Zápas Ligy mistrů odmítli hráči dohrát kvůli rasismu rozhodčího. Mýlili se?

Foto: Profimedia.cz

Hráč Basaksehiru Demba Ba (v bundě) v diskusi s hráči PSG.

Reklama

Rasistické pokřiky na fotbalových stadionech nejsou výjimkou ani při zápasech Ligy mistrů. Vůbec první ukončení utkání kvůli rasismu však nezpůsobili fanoušci, nýbrž nedorozumění mezi hráči a rozhodčím.

Článek

Zápas mezi francouzským mistrem Paris Saint-Germain a istanbulským týmem Basaksehir se hrál pouhých 14 minut, poté byl přerušen. Hráči tureckého týmu tak reagovali na incident mezi rumunským čtvrtým rozhodčím Sebastianem Coltescuem a Kameruncem Pierrem Webem, členem realizačního týmu Basaksehiru.

Čtvrtý rozhodčí upozorňoval hlavního sudího, svého krajana, na podrážděnou Webovu reakci na jedno z rozhodnutí na hřišti. Slova, která zvolil, ale hráče tureckého týmu rozhořčila: „Řekl negr,“ byly na prázdném stadionu slyšet jejich reakce.

Tým Basaksehiru se poté rozhodl nepokračovat v zápase a pod vedením senegalského reprezentanta Demby Ba se odebral do kabin. Pařížané své soupeře následovali. Po dvou hodinách přerušení byl poté zápas přeložen na středu.

Negru znamená rumunsky černý

Hráče istanbulského týmu nepřesvědčilo ani jednání se zástupci UEFA a nevyslyšeli ani návrh Demby Ba, aby se obě mužstva vrátila na hřiště, držíc se za ruce na protest proti rasismu a diskriminaci.

Asistent rozhodčího Coltescu nicméně použil slovo „negru“, což v rumunštině znamená černý. Naopak rasistická nadávka „negr“ v rumunštině neexistuje, jde tedy spíše o nedorozumění. Hráčům tureckého týmu ale vadilo, že Webó byl jako jednotlivec označen jen podle barvy pleti.

Francouzská stanice Europe 1 mluvila ještě v úterý večer s hlavním rozhodčím Ovidiem Hateganem. „Nemůžeme udělat žádné prohlášení, nejdříve musíme mluvit s UEFA. Za normálních okolností bych vám rád odpověděl, dnes večer ale nemůžu. Samozřejmě nás to mrzí, respektujte ale naše mlčení a pochopte situaci,“ žádal tichým a unaveným hlasem novináře.

Na úterní incident v Parku princů reagovala řada fotbalistů i politiků. Kamerunský zadák a bývalý hráč Sparty Georges Mandjeck napsal, že by se UEFA měla zabývat rasismem v české nejvyšší soutěži, kde se z tribun často ozývají opičí skřeky.

„Dnes večer učinili sportovci historické rozhodnutí proti tomu, co považují za nepřijatelné. Výraz obyčejného rasismu. Čekáme na výsledky vyšetřování, mohu ale jen ocenit silnou symboliku jejich gesta a solidarity,“ napsala francouzská ministryně sportu Roxana Maracineanuová.

Erdoganův klub

Ještě bouřlivější politickou dohru mělo přerušení zápasu v Turecku. Tým Basaksehiru má úzké vazby na tureckého autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jehož podpora ještě před pár lety bezvýznamnému klubu pomohla k historicky prvnímu titulu a posléze i k účasti v nejprestižnější klubové soutěži světa.

„Tvrdě odsuzuji rasistické poznámky proti Pierru Webovi, členovi realizačního týmu Basaksehiru. Jsem přesvědčen, že UEFA přijme nezbytná opatření,“ napsal na Twitteru Erdogan s tím, že je „proti rasismu a diskriminaci ve sportu i všech ostatních oblastech života“.

Jak připomíná francouzská stanice LCI, Erdogan v poslední době často mluví o „vzestupu rasismu a islamofobie v Evropě“. Právě s Francií, kde se úterní incident odehrál, je nyní Turecko ve sporu hned na několika frontách. Obě země stojí na opačných stranách konfliktu v Libyi, přou se o turecké nároky na těžbu plynu ve východním Středomoří i kvůli povaze sekulárního státu – Erdogan obviňuje francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z diskriminace muslimské komunity. Turecký provládní deník Yeni Safak dokonce v říjnu zveřejnil seznam francouzských značek, kterým by se měli turečtí spotřebitelé v rámci bojkotu vyhýbat.

Reklama

Doporučované