Hlavní obsah

Zápas s Anglií ve Wembley je něco víc, ví Darida. Fotbalisté jdou do boje o Euro 2020

Ve čtvrtek si čeští reprezentanti ve fotbalovém chrámu ve Wembley zatrénovali, dnes večer je tu čeká atraktivní kvalifikační utkání s domácí Anglií.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fascinující chrám anglického fotbalu, stadion ve Wembley pro takřka 90 000 diváků, bude dějištěm dnešní vstupní bitvy českých fotbalistů proti domácí Anglii, na začátku jejich kvalifikační cesty na Euro 2020. Ve Wembley natáčel Jiří Hošek.

Článek

Nejslavnější zápas tu Češi sehráli před necelými 23 lety. Tehdy se ve finále Eura 1996 utkali s Německem. A v prodloužení prohráli.

Dnes od 20:45 se na modernizovaném, přestavěném Wembley představí úplně jiný český tým. Pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého se pokusí navázat na slavné tradice, ale současná generace tuší, že její možnosti jsou asi přeci jen někde jinde než v časech Nedvěda, Šmicera či Poborského.

Ze zdravotních důvodů budou na hřišti scházet brankář Tomáš Vaclík a kapitán Bořek Dočkal. I proto patrně dostane důvěru Vladimír Darida, byť v dresu Herthy Berlín na jaře v Bundeslize jen paběrkuje. Dnes bude v jiné roli, v reprezentačním dresu.

„Zápas v Anglii a ve Wembley obzvlášť, to je prostě něco víc než obvykle,“ ví dobře Vladimír Darida. A stejně jako trenér Šilhavý podotýká, že bude důležité, aby se mladší hráči z atmosféry utkání nepo… Řekněme: nepoložili.

I v domácích barvách budou na startu kvalifikace scházet ze zdravotních důvodů například John Stones nebo Marcus Rashford, ale síla anglického výběru je obrovská. Na loňském MS v Rusku se Angličané dostali až do semifinále, Češi se na tento turnaj vůbec neprobojovali. A na předchozím Euru 2016 vypadli už v základní skupině.

Hlavní část turnaje Euro 2020 se bude hrát nevšedním způsobem, zápasy budou rozesety po celém kontinentu. Už teď se ale ví, že finále uvítá londýnské Wembley. Kdo ví, třeba se do něj čeští reprezentanti v létě 2020 vrátí.

Neviděli jste Jinou ligu, která připomněla Euro 1996 a slavné finále ve Wembley? Tady si můžete celý díl pustit:

Na Euro 1996 zavzpomínal Karel Poborský, Dušan Uhrin, ale třeba i Pavlína Vízková-Šmicerová, která kvůli tehdejšímu tažení českého celku turnajemmusela několikrát odkládat svatbu.Video: Jan Fuka

Reklama

Doporučované