Hlavní obsah

Zápasy bez rozhodčích, funkcionáři bez práce. Peltův svaz líčí scénáře, když nedostane peníze

Co čeká fotbal, když Fotbalová asociace ČR nedostane 384 milionů?Video: Radek Nohl

 

Reklama

Fotbalová asociace nedostala od Ministerstva školství dotaci na provoz. Když ji neuvolní, brzy se dostaneme do vážných problémů, řekl generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Článek

Vedení fotbalového svazu se připravuje na varianty, že nedostane od Ministerstva školství dotaci 384 milionů korun, kterou potřebuje na provoz. Bez těchto peněz bude muset propouštět své zaměstnance. Ohroženo by prý mohlo být i samotné pořádání fotbalových utkání v Česku.

Těch 384 milionů - tedy více než třetinu ze svého bezmála miliardového rozpočtu - by měla letos asociace dostat od Ministerstva školství na provoz. Zatčení předsedy svazu Miroslava Pelty však převod stamilionů zastavilo.

Ministryně školství Kateřina Valachová navíc před několika dny řekla, že fotbalová asociace bude mít problémy dotaci získat, i když dojde k jejímu novému hodnocení. Důvodem je podle ní fakt, že Fotbalová asociace České republiky byla v kauze obviněna jako právnická osoba.

„Žádné pravomocné usnesení soudu, že bychom neměli dostat dotace, tu není,“ odmítá generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka slova ministryně.

Ministerstvo poslalo před vypuknutím Peltovy dotační kauzy fotbalovému svazu návrh smlouvy. Asociace ji pak akceptovala. A tak podle generálního sekretáře nic nebrání tomu, aby skutečně 384 milionů fotbalisté dostali.

„Jestli nebudou uvolněny dotace a nenajdeme cestu, jak hradit mzdové náklady, tak se velmi, velmi rychle, a to třeba v řádu týdnů až měsíců, dostaneme do obrovských finančních problémů,“ prohlásil Řepka.

Bez peněz pro FAČR se nezaplatí rozhodčí

Jenže ministryně je zatím jiného názoru. Valachová také řekla, že připravuje variantu, jak dostat peníze přímo do fotbalových klubů. Zástupci svazu ale na to reagují tím, že obejít fotbalovou asociaci není tak jednoduché. Svaz využívá informační systém, bez něhož se prakticky neuskuteční žádný zápas.

„I když paní ministryně plánuje, že ty finance nasměruje do těch regionálních klubů, tak ty regionální kluby nebudou mít šanci, aby jim kdokoliv zorganizoval utkání, aby jim někdo poslal rozhodčího, aby jim to utkání naplánoval nebo aby jim ho přeložil,“ vysvětlil Řepka.

Bez svazu si zhruba 3500 klubů podle Řepky nezaplatí ani rozhodčího. Těm dnes peníze posílá přímo fotbalová asociace. „Možná ti rozhodčí přestanou jezdit na utkání, nezačnou ta utkání pískat, nebude je mít kdo řídit. Ty následky to opravdu bude mít dalekosáhlé,“ uvedl Řepka.

Finanční problémy může mít i samotný fotbalový svaz. Bez peněz od ministerstva nebude mít brzy na mzdy svých zaměstnanců. Některé by bez stamilionové dotace musel propustit. Dalším snížit mzdy.

Další důležité jednání je naplánované na tento čtvrtek. To znovu zasedne Národní rada pro sport, která by měla ministryni poradit, jak má v případě fotbalové asociace dále postupovat.

Reklama

Doporučované