Hlavní obsah

Zápisky z karantény, k nimž vyzvalo muzeum v Ústí, vyšly knižně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V limitované edici si vydala jako dárek k Vánocům ústecká rodina vzpomínky jedné své členky. Zaznamenané a zveřejněné byly na základě dubnové výzvy místního muzea, aby lidé v karanténě sepisovali své paměti.

Článek

Knihu vzpomínek Jiřiny Plecité teď rodina darovala muzejníkům, pamětnice se vydání nedožila. Celoživotní kuchařka narozená v roce 1927 zasvěcuje čtenáře do života hostinských mezi léty 1946 až 1990. Koordinátor kampaně historik Martin Krsek uvedl, že kniha obsahuje fotografie, dokumenty a zachycuje třeba i pozadí pro Ústečany známého snímku z roku 1968, na němž je automobil přejetý sovětskými tanky. Majitelem vozu byl otec autorky. Než ho stihl odvézt z hlavní třídy, zničily ho tanky. „Když se táty na to někdo ptal, říkal mu: ‚Jo, dají mi za to Volhu. Ale dvakrát přeplavat‘,“ popsala Plecitá.

Karanténa ženu uvěznila v nemocnici a rodina jí četné ohlasy na její zveřejněné vzpomínky tlumočila po telefonu. „Maminka si užívala vydatně pozornost a zájem bližních. Sama telefonovala, jestli jsme koukali na zprávy. Že tam byl ten člověk z muzea, představoval ten jejich projekt, a najednou prej máma kouká a vidí sebe s tátou,“ popsala reakci pamětnice její dcera Daniela Doubková. Jiřina Plecitá zemřela koncem května. „Zvláštní, dopsala paměti a umřela. S jasnou hlavou do posledního dne,“ řekla.

Kampaň na jaře oslovila pamětníky z Čech i Německa. „Její ohlas zajistil po patnáct následujících týdnů povzbudivou náplň do momentálně omezených životů jak autorům, tak i desetitisícům čtenářů, kteří sledovali seriál na muzejním Facebooku a webu. A k tomu obohatil dějiny Ústecka o cenný dokumentační materiál, který by se nejspíš jinou cestou do muzea nikdy nedostal,“ uvedl ředitel muzea Václav Houfek.

V novém seriálu v koronavirové době se nyní muzeum věnuje místnímu fotografovi Eduardu Majerovi. Lidé zasílají fotografie z jeho salonu i s poutavými příběhy a okolnostmi jejich vzniku.

Reklama

Doporučované