Hlavní obsah

Zapište mexické drogové kartely na seznam teroristů, chce Trump

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Americký prezident Donald Trump oznámil, že navrhne zařadit mexické drogové kartely mezi teroristické organizace. Opatření, která se k zapsání do seznamu vážou, by měla zkomplikovat obchodování gangů s narkotiky a lidmi.

Článek

„Pracoval jsem na tom posledních 90 dní. Víte, zařazení na seznam není lehké, musíte projít procesem," řekl Trump během rozhovoru s Billem O’Neilem, bývalým novinářem Fox News.

V reakci na to mexické ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, podle kterého by chtěli co nejdříve uskutečnit schůzku s ministerstvem zahraničí USA, projednat své pozice a toky peněz a zbraní do organizovaného zločinu.

„Ministr zahraničí naváže kontakt se svým protějškem, Michaelem R. Pompeem, aby projednal velmi důležitou otázku dvojí agendy,“ uvedlo ministerstvo.

Podle amerického práva skupinám označeným jako teroristické organizace nesmí nikdo vědomě nabídnout pomoct a jejich členové nesmí vstoupit na území Spojených států. Finanční instituce, které zjistí, že mají ve správě peníze spojené s takovýmito skupinami, musí prostředky zablokovat a upozornit na ně ministerstvo financí.

Trump před nedávnem na Twitteru Mexiku nabídl pomoc s „válkou proti drogovým kartelům“ po jednom z nejkrvavějších útoků na americké občany v Mexiku. Ozbrojenci zabili šest dětí a tři ženy americko-mexické rodiny. Podle mexických úřadů šlo pravděpodobně o vyřizování účtů mezi gangy.

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard označil Trumpův krok za narušení mexické národní svrchovanosti.

Bývalý mexický kongresman a příbuzný obětí nedávného útoku Alex LeBaron na Twitteru napsal: „Už jsme teroristickými kartely napadení byli. Požadujeme skutečnou koordinaci mezi oběma zeměmi… obě země jsou zodpovědné za rostoucí obchod s drogami, zbraněmi a penězi.“

Širší okruh LeBaronovy rodiny se do konfliktu s drogovými kartely ve městě Chihuahua dostávali v minulosti často. Příbuzní obětí tvrdí, že útok tedy nebyl náhodný.

Reklama

Související témata:

Doporučované