Hlavní obsah

Zaplatil 150 milionů, a stejně sedí ve vězení. Podnikatel Zadeh neuspěl s žalobou na Českou republiku

Shahram Zadeh se proslavil rekordní kaucí sto padesát milionů korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zaplatil rekordní kauci sto padesát milionů korun, a přesto dál zůstává za mřížemi. Český podnikatel íránského původu Shahram Zadeh teď neuspěl s žalobou na Českou republiku.

Článek

Podnikatel Shahram Zadeh žádal za neoprávněnou vazbu odškodné dva miliony a osm set tisíc korun. Městský soud v Praze ve čtvrtek jeho žalobu pravomocně zamítl, stejně jako to už dříve udělal Obvodní soud pro Prahu 2.

Soud to zdůvodnil tím, že nemůže rozhodovat o případném odškodnění za vazbu, když Zadehovy trestní kauzy ještě pravomocně neskončily. Podle soudu tak není v tuto chvíli možné označit vazbu za nezákonnou. To bude možné až ve chvíli, kdy by byl Zadeh osvobozen.

Sedmačtyřicetiletý Shahram Zadeh se proslavil hlavně rekordní kaucí sto padesát milionů korun, na kterou byl v únoru 2016 po dvaadvaceti měsících propuštěn z vazby. V té byl kvůli obvinění v kauze jednoho z největších daňových úniků v české historii.

Zadeha česká policie viní z toho, že vedl skupinu, která dovážela do ČR pohonné hmoty z Rakouska a Slovinska, ale z takto dovezených pohonných hmot neplatila daně. Řetězec více než šesti desítek firem měl Českou republiku připravit o více než dvě miliardy korun.

Zadeh od počátku vinu popírá. S obchody prý neměl vůbec nic společného. Tvrdí, že proti němu neexistuje jediný důkaz. Justici zároveň obviňuje z porušování svých základních práv, jako je právo na zákonného soudce nebo právo na obhajobu.

Po propuštění na rekordní kauci strávil na svobodě jen necelý rok. Na konci roku 2016 ho totiž soud opět poslal do vazby kvůli údajnému ovlivňování svědků.

Kromě hlavního procesu kvůli údajným daňovým únikům, který řeší Krajský soud v Brně, tak se Zadehem nyní běží i druhý proces kvůli ovlivňování svědků u Městského soudu v Brně.

Ve vazbě už dohromady strávil skoro čtyři roky, aniž by byl dosud za cokoliv odsouzen. Stát zároveň stále zadržuje sto padesát milionů korun, které složil jako kauci, aniž by uložení kauce jakkoliv porušil.

Reklama

Související témata:

Doporučované