Hlavní obsah

Zaplatím vám, když budete bydlet v centru. Kateřina Šedá vrací starousedlíky do Českého Krumlova

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Projektem UNES-CO bude výtvarnice reprezentovat Česko na Bienále architektury v Benátkách. Upozorňuje na mizení běžného života v centrech turisticky populárních měst.

Článek

Název projektu odkazuje na organizaci UNES-CO, která podporuje Český Krumlov i Benátky. Každé z měst se vyrovnává s přílivem turistů jinak, ve většině případů ale dochází ke stěhování obyvatel z centra na periferii. „Centra turisticky vytížených měst se podobají vyloučeným lokalitám. V domech nikdo nežije a obchody jsou hlavně zlatnictví,” popisuje Kateřina Šedá. Snaží se zahájit diskuzi, na jejímž konci by mohla vzniknout symbióza mezi turismem a starousedlíky. „Někteří z nich mi říkali, že se dívají turistům do očí jen ve chvíli, kdy jim platí.”

Obyvatelé Krumlova, kteří zareagovali na její výzvu, dostanou byty v centru k dispozici jako startovací byty a obdrží mzdu za to, že v nich povedou po určitou dobu běžný život. V česko-slovenském pavilonu v Benátkách pak vznikne sídlo firmy UNES-CO, kde bude možné sledovat pomocí webových kamer přímý přenos z Českého Krumlova.

Kultura Terezy Willoughby: Hra o slavném chemikovi, výlet do Krumlova a oceněný Transport. Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Kateřina Šedá vytvořila řadu veřejných realizací v České republice a v zahraničí. Stala se druhým českým umělcem, který měl sólovou výstavu v londýnské Tate Modern. Do prostředí britského velkoměsta tehdy přenesla vesnici Bedřichovice nad Temží. Rozhovor o jejím novém projektu UNES-CO ve videu.

Interview je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl naleznete níže, v premiéře jej pak vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy