Hlavní obsah

Zaplatit 338 milionů Altnerovým dědicům? „Není to nic, co bychom nezvládli,” řekl Hamáček

Rozhovor s Janem Hamáčkem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hostem večerních zpráv Televize Seznam byl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Proč se sociální demokraté brání rozhodnutí Ústavního soudu, který vyhověl dědicům právníka Zdeňka Altnera a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun? A proč se zneužívání v církvi řeší s takovým zpožděním?

Článek

Podle předsedy ČSSD se straně děje bezpráví. Sociální demokraté nezpochybňují práci, kterou pro ně advokát Altner udělal. „Není to, že bychom nechtěli zaplatit. Problém je s astronomickou pokutou, za kterou vede část viny i pan Altner,” komentuje situaci Hamáček. Strana má dědicům právníka vyplatit asi 338 milionů korun.

„Musím mít jistotu, že pokud ČSSD zaplatí peníze, tak tomu musí být v souladu se zákonem,” říká předseda strany s tím, že by sociální demokraty pokuta nezruinovala: „Museli bychom zavést další úsporná opatření, ale není to nic, co bychom nezvládli.”

Jak jakožto ministr vnitra vnímá, že se obtěžování v církvi řeší s takovým zpožděním a díky médiím? „Policie může jednat až ve chvíli, kdy se k ní dostane nějaký podnět,” vysvětluje, proč se policie případy dřív ani zabývat nemohla. Potvrzuje i to, že „církevní představitelé byli ze zákona povinni se na policii obrátit”.

„Já ho prostě respektuji jakožto člověka, který stojí v čele české katolické církve s tím, že za jeho jmenování a případné odvolání nese odpovědnost Vatikán,” komentuje Hamáček svůj vztah s kardinálem Dominikem Dukou. Více se dozvíte v rozhovoru ve videu.

Reklama

Doporučované