Hlavní obsah

Zaplaťte a obvinění za prodej bytů skončí, napsal žalobce politikům

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

I v tomto domě v Praze 1 byl jeden z bytů podle žalobce prodán pod cenou.

Reklama

Státní zástupce navrhl politikům z Prahy 1, aby zaplatili finanční trest ve výši desítek tisíc korun. Pokud na dohodu přistoupí, obvinění pro ně skončí.

Článek

Policejní vyšetřování prodeje bytů první pražské městské části má pokračování.

Loni v září policie znovu obvinila více než tři desítky politiků nebo úředníků z Prahy 1. Ti proti svému stíhání podali stížnosti, žalobce je však zamítl jako nedůvodné.

Zároveň však politikům nabídl, aby přijali trest. Pokud zaplatí pokutu, případ pro ně skončí.

„Státní zástupce zaslal téměř všem obviněným výzvy k vyjádření k možnosti uzavření dohody o vině a trestu,“ potvrdil pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Na seznamu obviněných jsou například někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09), jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD), dva současní radní Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09) a Richard Bureš (ODS) nebo zastupitel Filip Kračman (TOP 09).

Třeba Janu Votočkovi žalobce navrhl finanční trest ve výši 70 tisíc korun, ale byl odmítnut.

„Vykoupit se za 70 tisíc a uznat vinu. Túdle,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jan Votoček. „Já ho poslal k šípku. Já se nebudu přiznávat k něčemu, co jsem neprovedl. Dodnes mě nikdo nevyslechl. Soud mě očistí,“ dodal.

Dohodu nepřijal ani další radní Prahy 1 Richard Bureš.

„Brali to podle počtu hlasování, takže po mně chtěli jednu z nejvyšších částek. Ale jak říkám, účelově si vybrali několik bytů, které byly nejvíce zničené a prodaly se pod cenou posudku. Ten byl však dělán o mnoho let později a podle cen na webu. Nikdy žádný znalec neviděl byt ve skutečnosti,“ napsal Bureš.

Bývalý starosta Prahy 1 Lomecký zopakoval, že on se také žádného protiprávního jednání nedopustil. O tom, že má na kauzu jiný názor státní zástupce, má podle něho rozhodnout soud.

„Do té doby se nebudu k žádné dílčí věci vyjadřovat,“ doplnil Lomecký.

Bývalému zastupiteli Jozefovi Helmeczyovi pak žalobce nabídl, aby uhradil 20 tisíc, a třeba dalšímu bývalému zastupiteli Zdeňkovi Skálovi pak 60 tisíc. „Návrh na uzavření dohody klienti nepřijali,“ uvedl advokát Tomáš Homola, který oba zastupuje.

V obvinění policie například popsala, jak Praha 1 prodala byt 4+kk (143 metrů čtverečních) v Klimentské ulici za 7,5 milionu. Avšak podle posudku znalce měla být cena o 3,9 milionu korun vyšší.

„Policejní orgán má za to, že i laické veřejnosti je zřejmé, že obvyklé ceny některých bytových jednotek v dotčených lokalitách jsou vyšší než ceny, za které byly shora označené bytové jednotky prodány,“ napsala do obvinění policie.

„Tato skutečnost byla potvrzena vypracovanými znaleckými posudky a též přehledem cen obvyklých, předložených oznamovatelem, vycházejících ze skutečně realizovaných obchodů v daných lokalitách,“ dodala v dokumentu.

Policisté úředníky a politiky obvinili z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti a přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Reklama

Doporučované