Hlavní obsah

Zaplaťte, nebo budeme dělat problémy. Na Moravě zatkli ekology, kteří vydírali firmy

Policie na severu Moravy řeší kauzu ekologů, kteří vydírali místní podniíkatele a požadovali od nich výpalné.

 

Reklama

Vydírání čelila například společnost HE3DA, která v Horní Suché na Karvinsku staví továrnu na výrobu baterií.

Článek

Do stále větších rozměrů se rozrůstá případ vyděračů na severu Moravy.

Předsedové dvou ekologických spolků z Karvinska tam podle policie několik let vydírali firmy a podnikatele.

Obvinění, kteří jsou ve vazbě, podle policie vstupovali do stavebních řízení a dělali účelové obstrukce. Za to, že stáhnou podané námitky a odvolání, požadovali peníze.

Vydírání čelila například společnost HE3DA, která v Horní Suché na Karvinsku staví továrnu na výrobu baterií. Podle zjištění redakce Seznam Zprávy však pravděpodobně nebyla jediná.

Policie uvedla, že ví minimálně o dvou případech. Jak ale pro Seznam Zprávy uvedl Radomír Prus z firmy HE3DA, může se jednat o desítky firem.

„Odhadujeme, že takto v regionu působili několik let. Poškozených firem může být několik,” řekl také ředitel odboru krajské hospodářské kriminality Martin Válek.

Policejní mluvčí Gabriela Holčáková pro Seznam Zprávy potvrdila, že pachatelům bylo již sděleno obvinění.

„Muže ve věku 40 a 45 let jsme obvinili z vydírání ve stadiu pokusu a přijetí úplatku. Hrozí jim až osmiletý pobyt ve vězení,” řekl kriminalista Martin Válek.

Dodal, že obviněn byl i zástupce společnosti, která v Ostravě staví obchodní centrum a podle zjištění policie poskytla úplatek ve výši několika desítek tisíc korun. Zmíněný zástupce byl obviněn z poskytnutí úplatku. Hrozí mu dva roky vězení.

Podle policie oba obvinění předsedové spolků účelově vstupovali do stavebních řízení.

„Umožnil jim to zákon na ochranu přírody a krajiny a stavební zákon. Tuto možnost spolky mají, aby během stavebních řízení dbaly na ochranu přírody,” uvedl kriminalista Válek.

V dubnu například vstoupili obvinění do stavebního řízení, které se týkalo stavby nákupního centra v Ostravě. Podali několik námitek. Byli v kontaktu se zástupci investora.

„Osoba spřízněná s investorem jim nakonec nabídla úplatek za to, že přestanou dělat obstrukce a námitky stáhnou. Tak se také stalo. Stavební řízení pak proběhlo hladce,” řekl policista.

Druhou firmou, kterou obvinění muži vydírali, byla už zmíněná společnost HE3DA, která v Horní Suché u Havířova staví továrnu Magna Energy Storage na výrobu baterií například pro elektromobily nebo energetické banky.

„Náš projekt byl hodně medializovaný. Kontaktovali nás. Žádali 1,4 milionu korun,” řekl spolumajitel firmy Vladimír Jirka. Dodal, že hned příští den kontaktovali policii a podali trestní oznámení.

Přesto podle něj aktivita dvojice způsobila firmě problémy. „Stavbu továrny jsme museli odložit o čtyři měsíce. Napoprvé jsme nedostali stavební povolení. Navíc jsme museli úřadům prokázat, že jsme předpisy neporušili a jejich aktivita že byla účelová,” uvedl Jirka.

Jirka dodal, že vědí o dalších vydíraných společnostech. „Myslíme si, že působili delší dobu. Víme o některých firmách, které byly vydírány stejným způsobem,” uvedl. „Budeme apelovat na změnu stavebního zákona. Není možné, aby se spolky takového typu mohly bianko připojovat do stavebního řízení a působit účelově problémy,” dodal podnikatel.

Ředitel ekologické asociace Zelený kruh Daniel Vondrouš za organizace sdružené v asociaci jednání obviněných odsoudil. Zdůraznil ale, že kvůli nepoctivým jednotlivcům nelze brát práva spolkům, které poctivě pracují na ochraně životního prostředí.

„Pokud někdo zneužíval práva spolků vyjadřovat se ve správních řízeních k vydírání, nemá to s ekologií nic společného. Asociace ekologických organizací Zelený kruh takové jednání kategoricky odsuzuje a doufá, že policie vše vyšetří,” uvedl Vondrouš.

„Není však možné kvůli zneužití zákona několika jednotlivci brát práva tisícům jiných spolků, které poctivě pracují na lepším prostředí pro život lidí,” podtrhl.

Reklama

Doporučované