Hlavní obsah

Záplava růžových květů sakur. Lidé v Tokiu pod rozkvetlými třešněmi slaví svátek Hanami

Čerstvě rozkvetlé sakury přitahují pozornost stovek lidí.Video: Reuters

 

Reklama

Podle návštěvnice parku kvetou sakury v Tokiu s každým rokem dřív. Japonci obdivují krásu rozkvetlých třešní v rámci svátku Hanami. Pod korunami stromů se svými blízkými pořádají pikniky.

Článek

Davy lidí přicházejí do tokijského parku Ueno, aby obdivovaly japonské třešně sakury, které jsou díky teplému počasí v plném rozkvětu o devět dní dříve než obvykle. Pod růžovými korunami stromů Japonci v těchto dnech oslavují svátek Hanami, který se s rozkvětem stromů pojí.

Japonští meteorologové a veřejnost rozkvět sakur každým rokem bedlivě vyhlížejí. Tyto stromy v Japonsku začínají kvést nejdříve v druhé polovině března, a to zejména na jihu země, na ostrově Okinawa. S postupem času sakury kvetou i na severnějších částech japonského souostroví. „Třešně tady dříve plně rozkvétaly na začátku dubna, ale každým rokem to přichází dřív a dřív,“ řekla jedna z návštěvnic tokijského Ueno parku agentuře Reuters.

Krásu rozkvetlých sakur oslavuje svátek zvaný Hanami. Japonci se vydávají do parků, svatyní a chrámů, kde se s blízkými kochají krásou růžových korun stromů. Mnoho Japonců tento svátek, který je velmi populární po celé zemi, vnímá jako příležitost uvolnit se. Lidé v parcích pořádají oslavy a pikniky, při kterých pojídají tradiční japonská jídla a pijí rýžové víno saké. Celý svátek trvá asi dva týdny. Zvyk podle některých pramenů pochází již z třetího století našeho letopočtu.

V Japonsku květy sakury symbolizují pomíjivou povahu života, a to kvůli krátké době kvetení. Sakura je také symbolem lásky a jara. Motiv těchto květů často zdobí různé druhy spotřebního zboží, například kimona, papírnické výrobky a keramiku.

Na záběry z rozkvetlého tokijského parku se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované