Hlavní obsah

Záplavy a sesuvy půdy v Indii si už vyžádaly více než 320 obětí

Záchranáři s použitím vrtulníků a člunů evakuují stovky lidí uvázlých na střechách domů.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 324 mrtvých si vyžádaly záplavy a sesuvy půdy, které v posledních devíti dnech postihly stát Kérala na jihu Indie. Novou bilanci v pátek zveřejnily místní úřady. O své domovy přišlo už víc než 220 000 lidí.

Článek

Záchranáři s použitím vrtulníků a člunů evakuují stovky lidí uvázlých na střechách domů. Pro obyvatele, kteří přišli o své domovy, bylo otevřeno přes 1500 táborů a útulků. Úřady rozdávají potravinovou pomoc desetitisícům lidí, kteří před záplavovými vodami uprchli na výše položená místa.

V postižených oblastech přetrvává stav nejvyšší pohotovosti, protože se očekávají další deště. Hlavní letiště ve státě Kérala je zatopené a bude mimo provoz až do 26. srpna.

Záplavy a sesuvy půdy zničily řadu silnic a mostů a způsobily velké problémy také v železniční dopravě. Školy ve všech 14 okresech státu Kérala jsou uzavřené. S problémy se potýkají místní nemocnice, kterým docházejí zásoby kyslíku, a čerpací stanice, kde se rychle ztenčují zásoby pohonných hmot.

Přímořský indický stát Kérala, oceňovaný turisty zejména díky malebným čajovým plantážím a rozsáhlým plážím lemovaným palmami, sužují vydatné deště pravidelně každý rok. Letošní povodně jsou ale podle médií nejhorší za posledních 100 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované