Hlavní obsah

„Záplavy obden.“ Změna klimatu potká Měsíc a bude problém, varuje NASA

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pobřežní oblasti USA budou podle tamního úřadu pro letectví a vesmír NASA v 30. letech bojovat s „dramatickým“ nárůstem přílivových záplav. Skloubí se působení dvou jevů – klimatické změny a lunárního cyklu.

Článek

K rapidnímu zhoršení přílivových záplav by mělo podle NASA dojít nejspíš v polovině příští dekády. Zjištění pochází ze studie vedené členy týmu zabývajícího se změnou hladiny moří na University of Hawaii, informuje o něm CNN. Odborníci v ní uvádí, že jde o první výzkum, který bere v potaz veškeré znalosti o příčinách záplav z oblasti oceánografie i astronomie.

Problém se má týkat celého pobřeží USA, pouze v severních oblastech na Aljašce se má projevit asi o dalších nejméně deset let později.

Záplavy způsobené silným přílivem nejsou ničím novým a jsou typicky o poznání méně závažné než například povodně po bouřích a hurikánech. To ale podle vědců z NASA neznamená, že představují menší problém.

„Vliv bude mít hlavně nahromaděný efekt během delšího času,“ řekl člen týmu Phil Thompson a dodal, že záplavy mohou místy přicházet 10krát až 15krát za měsíc. „Obchody nebudou moct fungovat, když budou mít parkoviště pod vodou. Lidé přijdou o práci, protože se do ní nebudou moct dostat. Problém budou i prosakující žumpy,“ vyjmenoval Thompson několik důvodů, proč by se varování mělo brát vážně.

Záplavy se v pobřežních oblastech budou podle studie „někdy“ objevovat v až měsíc trvajících sériích, kdy některá města zažijí povodeň „každý den nebo dva“.

Když se spojí změna klimatu a Měsíc

Jednou ze dvou příčin tohoto předpovídaného jevu je Měsíc, který má, jak známo, vliv na příliv a odliv ve světových mořích a oceánech. Na polovinu 30. let tohoto století podle vědců připadá fáze jeho 18,6 let dlouhého cyklu, kdy se intenzita přílivu a odlivu zvýší.

V intenzivní fázi, kdy jsou větší přílivy a odlivy, je Měsíc i nyní. Například Národní úřad pro oceán a atmosféru uvádí, že v USA za rok 2019 došlo k 600 přílivovým záplavám. Za zhruba patnáct let a později ale bude ještě hůř.

Vliv Měsíce se potká se zvýšenou hladinou moří a oceánů, což je problém, který rok od roku nabývá rozměrů kvůli klimatické změně.

„Globální hladina moří se bude v další dekádě zvyšovat. Tyto vody podpořené efektem lunárního cyklu způsobí skok v počtu záplav po téměř všech pobřežních oblastech pevninských Spojených států a na Havaji i Guamu,“ píše NASA.

Reklama

Související témata:

Doporučované