Hlavní obsah

Záplavy v Austrálii připravily o život až 500 tisíc krav, zemědělci se bojí hospodářské krize

Kvůli záplavám v Austrálii zemřelo až 500 tisíc krav.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Od konce ledna Austrálii sužovaly ničivé záplavy. Ve státě Queensland kvůli velké vodě zemřelo až 500 tisíc krav, farmáři ztrátu vyčíslili na 213 milionů dolarů. Obávají se, že úbytek dobytka způsobí hospodářskou krizi a obnova odvětví potrvá desítky let.

Článek

Po sedmi letech sucha přišel do státu Queensland na severovýchodě Austrálie vydatný déšť. Místní farmáři se tak z nového počasí radovali, až do chvíle, kdy lijáky způsobily katastrofální záplavy.

Úřady odhadují, že vysoká voda připravila o život až 500 tisíc krav s tím, že hodnota dobytku byla asi 213 milionů amerických dolarů, tedy přes 4 a půl miliardy korun. Informuje o tom server CNN.

Austrálie od konce ledna bojovala s nejničivějšími záplavami v historii země. Déšť nyní ustal, dobytek ale znovu strádá a snaží se přežít v rekordně vysokých letních teplotách. Rtuť teploměru nejvíce stoupala na jihu země, kde naměřili 49,5 stupně Celsia.

Krávy, které přežily záplavy, jsou odříznuty od zdroje potravy a farmáři se je podle CNN snaží krmit ze vzduchu z helikoptéry. Přímo k dobytku není možné se dostat, postižené oblasti kvůli vodě stále nejsou přístupné.

„Lidé přežili sucho, dostali se z mnoha let sucha a teď musí čelit přírodní katastrofě, jakou nikdo předtím neviděl,“ uvedla queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková.

Podle zemědělců a průmyslových lobbistů ale to nejhorší ještě může přijít. Hovězí průmysl je jedním z nejvýznamnějších hospodářských odvětví v Austrálii. V roce 2017 Austrálie vyvezla hovězí maso za 5,3 miliardy amerických dolarů – domácí trh pak zpracoval hovězí maso za asi 6,1 miliardy amerických dolarů od července 2017 do června 2018, uvádí australská společnost Meat & Livestock Australia.

Generální ředitel ekologické společnosti AgForce v Queenslandu Michael Guerin označil povodně za „humanitární krizi“ a „katastrofu nebývalých rozměrů“.

Mnoho chovatelů dobytka se bude dostávat z velkých ztrát. Vláda v Queenslandu tak poskytuje postiženým mimořádnou pomoc. Zemědělci mají nárok na granty až do výše 53 tisíc dolarů, je ale možné, že na obnovu stád budou potřebovat mnohem více.

Reklama

Doporučované