Hlavní obsah

Záplavy v Číně dál hrozí, počet obětí vzrostl na 51

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři na člunech v zaplaveném městě Čeng-čou.

Reklama

Rozsáhlé povodně a sesuvy půdy, které vyvolaly silné deště, připravily v Číně o život nejméně 51 lidí. Více než 200 tisíc lidí se muselo evakuovat.

Článek

Počet obětí bude nejspíš i nadále stoupat. Na dvanáct lidí zahynulo v zatopeném metru ve dvanáctimilionovém městě Čeng-čou.

Záchranáři ve městě dál vyprošťují lidi pomocí bagrů a na člunech či vorech je odvážejí do bezpečí, řadu lidí obklíčila voda i ve zdejších výškových budovách a kancelářích bez elektřiny. Část města dál zůstává pod vodou a je závislá na dodávkách jídla a humanitární pomoci, uvedla agentura Reuters.

V celé postižené provincii Che-nan zasahují desítky tisíc záchranářů a armáda. Na některých místech provincie navíc dál prší. Místní úřady hlásí, že v městské prefektuře Sin-siang, severně od Čeng-čou, přetékalo 29 ze 30 přehrad. Místní úřady v Che-nanu teď čelí kritice za nedostatečné varování před velkou vodou.

Mezi oběťmi v provincii Che-nan je i matka, která před živelní pohromou dokázala zachránit své dítě. Tří nebo čtyřměsíční holčičku žena troskami protáhla ve chvíli, kdy na místo dorazili záchranáři. Sama ale v sutinách domu, který se zřítil kvůli sesuvům podmáčené půdy, zemřela. Informoval o tom web BBC.

Záběry ze záchrany dítěte ve vesnici se v Číně šíří virálně. Holčička, která byla v sutinách čtyřiadvacet hodin, vyvázla bez zranění.

Záplavy trápí i Indii. Ve státě Maháráštra tam nejméně 32 lidí zemřelo po monzunových deštích, které způsobily povodně a sesuvy půdy. Stovky vesnic jsou odříznuté od okolního světa.

Mnoho lidí podle agentury AP čeká na pomoc na střechách domů, a dokonce i na střechách autobusů na silnicích. Řeky ve státě Maháráštra se rozvodnily poté, co úřady vypustily vodu z přeplněných nádrží, uvedla agentura Reuters.

Už o víkendu zahynulo kvůli sesuvům půdy a zřícení domů na předměstích Bombaje nejméně 34 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované