Hlavní obsah

Zaplněná Letná? Něco neuvěřitelného. Nic nekončí, problémy Babiše budou přibývat, říká Mikuláš Minář

„Kdyby Babiš odstoupil a dal tam Schillerovou, tak nemůžeme říct ani popel.“ Rozhovor s předsedou spolku Milion chvilek Mikulášem Minářem po demonstraci na Letné.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po třiceti letech se zaplnila Letenská pláň. Přišlo více lidí, než jsme čekali. Občanská společnost se probudila a začala politikům říkat, že všechno jim nebudeme tolerovat, říká v rozhovoru pro Seznam předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Článek

„Po Letné nic nekončí. Tohle není tečka. Chceme dále pokračovat v tom, co děláme. Vyzýváme lidi, aby si celé léto nacházeli čas. Věříme, že dříve nebo později se občanská aktivita nasčítá, že se to zásadně dotkne i volebních preferencí,“ tvrdí o dalších aktivitách spolku.

„Většina věcí se nedá předjímat. Jsou určité věci, kdy se to dá říct s jistotou. Kdyby došlo k odvolání nejvyššího státního zástupce či odvolání Rady České televize, tak se tu sejdeme znovu,“ popisuje události, které by předcházely dalšímu velkému protestu na Letné.

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

Mikuláš Minář na protestu na Letné.

„Protestní charakter neztratíme. Říkáme lidem, aby si nacházeli chvilky pro demokracii. Troufám si odhadovat, že problémů premiéra Babiše bude přibývat a nemůže se stát, že by se všechno rozplynulo jako pára nad hrncem,“ říká Minář.

„Myslím si, že je to dobrá ilustrace toho, že se časy mění a přichází nová generace. Společnost začíná dozrávat. Moc bych si přál, aby to neskončilo po třicátém výročí sametové revoluce. Musíme se zajímat a vyjadřovat se k aktuálnímu dění,“ popisuje Minář svůj přístup k aktivní občanské společnosti.

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

Mikuláš Minář a jeho projev.

„Hnutí ANO není standardní politická strana. Je to strana jednoho muže, ta strana mu dluží sto milionů korun. Premiér Babiš vlastní ochranné známky. Premiér může rozhodnout o lidech na kterékoliv kandidátce. Je to strana, která je navázána na jednoho muže,“ říká Minář s tím, že Babiš mohl rezignovat a žádné protesty by se nemusely konat.

„Každý v hnutí ANO je přijatelnější, zásadní problém by byl s panem Faltýnkem, ale ani pan Faltýnek není miliardář, který vlastní média,“ uzavíra rozhovor.

Co by změnila rezignace premiéra Babiše? Vadilo by mu, kdyby byl premiérem Jaroslav Faltýnek? Kdy se bude konat další demonstrace? A jak ho mrzí, že se o něm šíří nepravdivé informace a hoaxy? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované