Hlavní obsah

Zapojte Tchaj-wan do fungování WHO, vyzývá třetina českého Senátu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Skupina 27 českých senátorů se podepsala pod petici, která podporuje zapojení Tchaj-wanu do práce Světové zdravotnické organizace. Na výzvě je podpis předsedy Senátu i dvou bývalých prezidentských kandidátů.

Článek

Podle sedmadvaceti senátorů, tedy třetiny horní komory parlamentu, je Tchaj-wanu dlouhodobě upíráno právo zapojit se do fungování WHO. „Tato skutečnost je v rozporu s respektem k různorodosti a morální i profesní integritou, jež jsou nepostradatelnými hodnotami pro plnohodnotnou spolupráci mezinárodního zdravotnického společenství,“ píšou senátoři v petici.

Zapojení Tchaj-wanu do aktivit WHO podle senátorů odpovídá prioritám, které si organizace stanovila pod heslem „Zdraví pro všechny“. V petici zákonodárci zmiňují nátlak Čínské lidové republiky, kvůli kterému podle nich není tchaj-wanským odborníkům i přes vysoce rozvinuté zdravotnictví umožněno podílet se na „rozvoji společných zdravotnických strategií“.

Podle senátorů by mohl být Tchaj-wan přínosným spolupracovníkem, země se totiž řadí mezi nejúspěšnější státy v boji s koronavirem. Vylučování reprezentantů Tchaj-wanu z jednání orgánů WHO považují senátoři v aktuální situaci za „neobhajitelné“. Na závěr textu petice zákonodárci žádají o přizvání Tchaj-wanu k zasedání Světového zdravotnického shromáždění, které se koná mezi 18. a 19. květnem v Ženevě za účasti ministrů zdravotnictví členských států.

Mezi signatáři převládají členové senátorského klubu Starostů a nezávislých. Podpis pod petici jich připojilo celkem patnáct, mezi nimi i bývalí kandidáti na prezidenta Marek Hilšer a Jiří Drahoš. Shodně tři zástupce mezi signatáři mají senátorské kluby ČSSD, KDU-ČSL a Klub pro liberální demokracii - SENÁTOR 21. Petici podepsali také dva senátoři z klubu ODS včetně předsedy Senátu Miloš Vystrčila a jeden z klubu hnutí ANO. Ve čtvrtek se na podpoře zapojení Tchaj-wanu do WHO usnesl zahraniční výbor Sněmovny.

Největším odpůrcem členství Tchaj-wanu ve Světové zdravotnické organizaci je Čína. Ta naposledy využila konfliktu mezi Tchaj-wanem a šéfem WHO Tedrosem Adhanomem Ghebreyesusem, který z rasistické kampaně proti své osobě i všem Afričanům obvinil celý ostrov. Tchajwanské ministerstvo spravedlnosti v čele s prezidentkou Cchaj Jing-wen se proti Tedrosově nařčení ostře ohradilo. Podle Pekingu se Tchaj-wan snažil jedovatými útoky na WHO posílit svou nezávislost, tchajwanská prezidentka ale reagovala, že Tchaj-wan nezávislou zemí už je.

Naopak podpory se zemi dostává od Spojených států. Ze strany prezidenta Donalda Trumpa navíc zaznívá silná kritika WHO, které dokonce zastavil financování. Podle prezidenta WHO svým přístupem šíření viru dokonce napomohla a musí tak nést následky. Mezi podporovatele členství Tchaj-wanu ve WHO se nedávno připojil také Nový Zéland, Austrálie a pobaltské státy.

Litevský ministr zahraničí kvůli tomu kontaktoval přímo šéfa WHO. „„Zdůraznil jsem, že respektujeme a nezpochybňujeme politiku ‚jedné Číny‘, ale z praktického hlediska by účast Tchaj-wanu jako pozorovatele byla užitečná,“ cituje Linase Linkevičiuse server The Baltic Times.

Podobně se vyjádřil i novozélandský ministr zahraničí Winston Peters. Čína ale následně vyzvala Nový Zéland, aby „přestal dělat problémy“. „Doufáme, že někteří lidé na Novém Zélandu přestanou šířit zvěsti, vytvářet problémy a usilovat o podkopávání vzájemné důvěry a spolupráce,“ cituje mluvčího čínského ministerstva zahraničí web Bussiness Insider.

Reklama

Doporučované