Hlavní obsah

Zapomeňte na restaurace, jaké jste znali dřív. Všechno bude jinak

Rozhovor se Sylviem Spohrem, prezidentem Asociace restauratérů Apron a majitelem Café Louvre.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozestupy, personál v rouškách, omezená doba i počet hostů a zákaz prodeje alkoholu. Opatření, o kterých se mluví v souvislosti se znovuotevřením restaurací. Restauratéry ale mnohem víc trápí jiné problémy.

Článek

Tak trochu z nouze a punkově vznikla Asociace restauratérů Apron. Do dnešního dne však zastupuje už 972 podnikatelů, kteří zaměstnávají 20 448 lidí v gastronomii. Mezi nejznámější jména patří Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář, Radek Kašpárek, Tomáš Karpíšek nebo prezident asociace a majitel Café Louvre Sylvio Spohr.

Majitelé restaurací jsou v kleštích

Z informací asociace Apron vyplývá, že čtvrtina majitelů restaurací už svůj podnik neotevře, zbytek počítá po znovuotevření s propadem tržeb o 80 až 95 procent.

„Dostali jsme se do kleští. Máme spousty zaměstnanců, já jich mám třeba šedesát. Nemůžu je propustit, protože bych jim musel zaplatit minimálně tři mzdy, v nějakém případě dokonce pět mezd, a zároveň si je nemůžu nechat, protože to prostě není z dlouhodobého hlediska únosné,“ popisuje současnou situaci ve většině českých restauracích Sylvio Spohr.

Velkým otazníkem zůstává datum otevření, naopak naprosto jasné je, že v restauracích to nebude vypadat jako dřív.

„Režim po znovuotevření bude 60procentní mzda a 60procentní podpora státu. Kde, přeloženo do reálných čísel, nám stát dá 2-3 tisíce na jednoho zaměstnance, a přitom budeme mít prázdné restaurace. Naše odhady vycházejí i z informací z Číny, kde se po znovuotevření tržby pohybovaly mezi pěti až 20 procenty, to znamená 80 až 95procentní propad tržeb. Na to všechny zaměstnance nepotřebujete,“ vysvětluje Sylvio Spohr.

Že se restaurace a další obory závislé na cestovním ruchu budou z opatření vzpamatovávat ještě dlouho po opětovném zahájení provozu, je přesvědčen i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza: „Je důležité přemýšlet, jaký bude další vývoj. Pokud jednoho dne začne Škodovka zase vyrábět auta, bezpochyby začne okamžitě odebírat v téměř plné výši od svých dodavatelů. Když se ale podívám na restaurace a spoustu jiných služeb, tam bude ten náběh trvat mnohem déle. Ne všichni lidé budou chtít jít za tři týdny do restaurace, ne všichni budou chtít cestovat. Těmto oborům bude trvat půl roku, než se vrátí do původního stavu.“

Hospodářská komora, Asociace hotelů a restaurací a Svaz obchodu a cestovního ruchu proto volají po tom, aby podpora státu trvala delší dobu než mimořádná opatření kvůli koronaviru, existoval jasný plán otevření provozoven a vyřešeno bylo i mezidobí, ve kterém se nyní podniky nacházejí.

Potřebujeme znát den otevření s předstihem

Největší problém s rozjezdem podnikání budou mít podnikatelé v Praze – podle informací Apronu žije v hlavním městě každý desátý člověk z turistického ruchu. Zavřené hranice se ale zásadně dotknou i podnikatelů v Karlových Varech, Českém Krumlově nebo v Brně. Dá se také předpokládat, že místní budou mít i po rozvolnění opatření s velkou pravděpodobností strach do restaurací chodit a také nebudou mít za co utrácet.

Pro restauratéry je navíc zásadní informací termín znovuotevření podniků. Potřebovali by ho znát s určitým předstihem, což se zatím moc nedělo. „Situace se hrozně rychle mění. Ještě minulý týden jsme byli zvažováni do první vlny otevření a pak ze dne na den jsme se dozvěděli, že budeme vlastně jako poslední, dokonce až po školách. Velmi rádi bychom ty informace měli s nějakým předstihem. Otevření sportovišť bylo ze dne na den, ale nedovedu si to představit u nás. Musíte objednat zboží, vyjednat směny se zaměstnanci, navařit, to vše trvá několik dní,“ argumentuje Spohr.

Roušky u zákazníků restaurací? Kuriózní

Jak konkrétně by to poté v restauracích mohlo vypadat, nastínil už před pár dny návrh Hospodářské komory a Asociace hotelů a restaurací. S určitými omezeními a opatřeními počítají i restauratéři z Apronu.

„Podmínky, které se připravují, by měly být hygienicky bezpečnější, to znamená nejrůznější odstupy mezi zákazníky, mnoho možností hygieny pro ně, dezinfikace pro nás, zkrácený provoz do 20 či 21 hodin a dokonce jsem zaslechl, že pan Babiš říkal, že by byl zákaz alkoholu, jakožto nejrizikovějšího faktoru,“ popisuje konkrétní plány Sylvio Spohr. Míní, že pro personál by roušky byly samozřejmostí, u hostů restaurace by to bylo ale kuriózní.

Opatření restauratérům nepomohou

Ze všech informací Asociace restauratérů Apron je však zřejmé, že sektor se nevyhne propouštění. Dosavadní kroky vlády tomu totiž podle Apronu nezbránily.

„Program Covid I byl evidentně pro nějaký nejužší okruh kamarádů, protože za jeden den se vyčerpal celý limit. Přitom celá administrativa vyplňování trvala několik hodin pro šest lidí, kteří to nedokázali zpracovat. Covid II není pro Prahu, což je samozřejmě smutné, ale rozumím tomu. Antivirus 80 ze 100 procent zní dobře, realita je ale taková, že to není 80 procent, je to 65 procent. Rozdíl vzniká tím, že kromě mezd musíme zaplatit také odvody a z těch odvodů nám bude vráceno 80 procent,“ vysvětluje Sylvio Spohr.

Většina podnikatelů už přitom vyčerpala své finanční úspory a není schopna řádně hradit odvody za své zaměstnance, takže na tuto podporu nedosáhnou. Zároveň podle Spohra a jeho kolegů není řešením ani program Covid, neboť s půjčkou se problém pouze posouvá dál v čase. A to je při pravděpodobných okolnostech, za kterých budou restaurace znovu otevřeny, nebezpečné.

Reklama

Doporučované